Lyofilizované ovoce
- 26. dubna 2023
- Encyklopedie
Definice
Když ovoce prochází procesem lyofilizace, jedná se o způsob, při kterém se odstraňuje vlhkost, přičemž se ale zachová jeho nutriční hodnota. Z tohoto důvodu mnohé značky potravin používají tuto metodu ke konzervování jídel bez ztráty živin. Metoda lyofilizace odstraňuje 98% vlhkosti z ovoce a zeleniny.
Rozdíly mezi lyofilizací a pouhým sušením ovoce
Sušené ovoce
Běžné sušení ovoce, zvláště pokud se provádí při vyšších teplotách, může vést k degradaci vitamínů a snížit výhody, které tělo získá z jeho konzumace.
Lyofilizované ovoce
Lyofilizace je mnohem lepší při zachování tvaru a barvy ovoce, díky čemuž může vypadat chutněji. Jelikož lyofilizované ovoce znamená, že si zachovává více než 90 % živin, je stejně zdravé jako čerstvé ovoce. Také se tímto procesem zvyšuje i jeho trvanlivost, což znamená, že jej lze skladovat roky namísto několika dní. Lyofilizované ovoce má také úžasnou křupavost.
Jak probíhá proces lyofilizace?
Proces lyofilizace se provádí sublimací. Ovoce se nejprve zmrazí a následně se podtlakuje. To způsobí, že se krystaly ledu zvednou, čímž se rychle přemění z pevného ledu na páru. Tento proces odstraní vodu mnohem efektivněji než pouhé sušení.
Obsah vody v ovoci a nutriční hodnota jsou kondenzovány a konzervovány bez ovlivnění struktury ovoce. Díky tomu je tato technika konzervování potravin vhodná zejména pro měkké ovoce, které má relativně nízký obsah cukru.