NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Chraňte svůj zrak: Jak vybrat vhodné sportovní brýle pro různé outdoorové aktivity?

Chraňte svůj zrak: Jak vybrat vhodné sportovní brýle pro různé outdoorové aktivity?
Chráníte si dostatečně svůj zrak při sportovních a outdoorových aktivitách? Podívejte se, na co byste se měli zaměřit při výběru sportovních brýlí.

Klíčová je ochrana před UV zářením

V létě i v zimě je nezbytné chránit oči před sluncem. Kvalitní sluneční brýle musí být schopny nejen zabránit slunečním paprskům, ale také zabránit škodlivému UV záření. V závislosti na prostředí, kde se věnujete svému oblíbenému sportu, si určitě vybírejte sluneční brýle s UV filtrem a dostatečnou mírou ochrany. Ve vysokých horách nebo na moři je jas obzvlášť silný, proto budete potřebovat silnější ochranu.

Dělení slunečních čoček

Sluneční čočky jsou klasifikovány do pěti kategorií, které odpovídají úrovním ochrany, od nejslabšího stupně (0) po nejsilnější (4).

Index 0

Velmi málo filtrující, sluneční čočky s indexem 0 nechrání před UV zářením a mají jen estetické využití.

Index 1

Tato úroveň je vhodná pro oslabenou sluneční svítivost, díky čemuž zajišťuje dostatečnou ochranu před UV zářením jen při slabém slunečním záření. Brýle s indexem 1 jsou určeny například do zamračených dnů nebo při aktivitách v lese, jako je jízda na horském kole nebo turistika.

Index 2

Jedná se o úroveň, která již poskytuje normální ochranu při klasických slunečných dnech, avšak nikoli v extrémních podmínkách, jako například při odrážení slunce ve vodě při vodních sportech. Jsou tedy vhodné pro cyklistiku nebo turistiku v nižších nadmořských výškách.

Index 3

Brýle v této kategorii nabízejí více než 90% ochrany před slunečními paprsky a jsou dokonalými spojenci na den ve vysokých horách. Totéž platí pro vodní sporty, jako je jachting, veslování nebo paddleboarding.

Index 4

Jedná se o nejsilnější sluneční brýle ideální při světelných podmínkách na ledovci, vodě nebo v poušti. Tyto sluneční brýle proto využijete zejména při extrémních podmínkách.

Barva čoček slunečních brýlí

Při výběru odstínu se musíte ujistit, že není příliš tmavý. Intenzita a barva musí odpovídat typu, očekávanému jasu a okolním podmínkám.
Výběr odstínu je však osobní volbou, jelikož barva čoček nemá žádný vliv na jejich schopnost blokovat UV záření. Výběr správného typu odstínu se tedy bude lišit od člověka k člověku, neboť všichni vnímáme odstíny velmi odlišně.

Jaké jsou běžné barvy čoček a jejich použití?

  • Šedá

Šedá je neutrální odstín, který snižuje odlesky a umožňuje vnímat barvy v jejich nejčistší formě. Šedá skla jsou skvělá pro řízení a sporty jako golf, běh nebo cyklistika.

  • Zelená

Zelené odstíny snižují odlesky a zároveň nabízí vysoký kontrast a vizuální ostrost. Odstíny zelené mohou snížit únavu očí a jsou ideální pro sporty jako tenis, baseball nebo golf.

  • Žlutá a oranžová

Žluté a oranžové odstíny zvýrazňují světlo a jsou vynikající volbou pro slabou viditelnost nebo zamračené podmínky. Nabízejí dokonalé vnímání kontrastu a hloubky. Nejsou však vhodné do slunečného počasí nebo do prostředí s vysokým oslněním. Mohou sice zvýšit vizuální ostrost, ale mohou způsobit také zkreslení barev.

  • Jantarová a hnědá

Jantarové a hnědé odstíny snižují oslnění a rozjasňují váš zrak během zamračených dní. Blokováním modrého světla zvyšují kontrast a ostrost zraku, zejména na zeleném a modrém pozadí. Jsou to všestranné barvy a vyhovují různým povětrnostním podmínkám. Zvažte výběr jantarových a hnědých odstínů pro sporty jako rybolov, baseball, golf, myslivost, cyklistiku a vodní sporty.

  • Růžová a červená

Růžové odstíny zvyšují kontrast blokováním modrého světla. Tyto odstíny jsou známé tím, že uklidňují oči a poskytují pohodlí při delším nošení.

soczewki okularów polaryzacyjnych

Zdroj: Dreamstime.com

Materiály čoček slunečních brýlí

  • Polykarbonát

Polykarbonátové čočky jsou tenčí a lehčí než tradiční plastové čočky. Jsou také až 10krát odolnější vůči nárazům než skleněné nebo plastové čočky. Polykarbonát se proto stal oblíbeným materiálem pro ochranné brýle a sportovní brýle.

  • Sklo

Skleněné čočky nabízí vynikající optickou čistotu a odolnost proti poškrábání. Jsou však těžší a dražší.

  • Polyuretan

Polyuretan poskytuje vynikající odolnost proti nárazu a vynikající optickou čistotu. Je flexibilní a lehký, ale také dražší.

  • Akryl 

Akryl je levnější alternativa. Je méně odolný a ne tak čirý jako polykarbonát nebo sklo.

Vlastnosti čoček slunečních brýlí

Existují různé úpravy skla, z nichž každá odpovídá specifické potřebě. V závislosti na sportu může dobře zvolená úprava čočky přispět k lepšímu a bezpečnějšímu zážitku ze sportu.

Polarizační sluneční brýle

Když se světlo odráží od rovných povrchů, jako je voda, sníh, sklo, písek nebo chodník, odráží se kolmo na tento povrch. Toto reflexní oslnění je velmi intenzivní a má potenciál způsobit zvýšené podráždění očí, únavu očí a v některých případech omezené vidění.

Polarizace odstraňuje odlesky z reflexních předmětů, čímž pomáhá při vizuální čistotě. Polarizační čočky jsou oblíbené mezi sportovci při všech outdoorových sportech, protože snižují oslnění, což umožňuje sportovcům činit jasná rozhodnutí za jasných světelných podmínek.
Jsou vhodné zejména pro vodní sporty, cyklistiku a řízení, kde bývá vysoký stupeň reflexního odlesku, avšak nenabízejí dodatečnou UV ochranu.

Brýle Julbo Monterosa 2 Polarized

Fotochromatické sluneční brýle

Pro milovníky zimních sportů (lyžování, snowboarding, sáňkování) a aktivit ve vysoké nadmořské výšce je klíčové co nejvíce minimalizovat oslnění a umět předvídat reliéf terénu. Pro tento účel jsou obzvláště účinné fotochromatické čočky.

Fotochromatické čočky se automaticky přizpůsobují měnící se intenzitě světla, aby vás chránily v širším rozsahu. Tyto čočky jsou ve skutečnosti tmavší (aby blokovaly více světla) během jasných dnů a světlejší, když jsou podmínky tmavší.

Upozornění: Fotochromatický proces nefunguje při řízení, protože UVB paprsky nepronikají přes vaše čelní sklo.

 fotochromowe okulary rowerowe

Fotochromatické brýle Salice 018+

Nátěry slunečních brýlí

Prémiové sluneční brýle mohou mít několik vrstev povlaků:

  • Hydrofobní vrstva odpuzující vodu
  • Povlak proti poškrábání pro zlepšení odolnosti
  • Nátěr proti zamlžování pro vlhké podmínky nebo náročné aktivity

Výběr rámu pro sportovní brýle

Výběr rámu určuje vaše pohodlí při sportovních aktivitách. Pokud jde o styl a design, bezpečnost je na prvním místě, takže na rozdíl od módních slunečních brýlí sportovní sluneční brýle musí poskytnout vašim očím určitou úroveň ochrany. Pamatujte, že sportovní sluneční brýle pomáhají chránit váš obličej a zrak.
Materiál rámu na sportovních slunečních brýlích by měl být pružný, lehký a dobře sestavený. Zároveň musí brýle dobře sedět na tváři, být odolné a musí poskytovat dostatečné větrání, aby nedocházelo k zamlžování.

Materiál rámu slunečních brýlí

  • Kovový rám

Kovové rámy se snadno přizpůsobují a méně ruší vaše zorné pole. Kovové rámy jsou však méně odolné než jiné typy a nejsou určeny pro činnosti s vysokým nárazem. Kov se může také snadno zahřát.

  • Nylon

Nylon je levný, lehký a odolný. Některé nylonové rámy mají vysokou odolnost proti nárazu. Tyto rámy však obvykle nejsou nastavitelné.

  • Acetát

Acetát, což je variace plastu, je oblíben pro stylové sluneční brýle. Materiál je však méně pružný a není vhodný pro vysoce aktivní sporty.

okulary przeciwsłoneczne do wędrówek Julbo

Brýle Julbo CHAM Spectron 4

Tipy na brýle podle sportu

Abyste měli lepší přehled, jaké outdoorové brýle si vybrat pro konkrétní sport, přinášíme vám výběr z naší nabídky od renomovaných značek:

Univerzální sportovní brýle

Sportovní sluneční brýle Dynafit Trail Evo Sunglasses

Jedná se o všestranné brýle od značky Dynafit Trail Evo, které disponují nízkou váhou, dobrým přilnutím a spolehlivou ochranou před slunečními paprsky. Trail Evo navíc zabraňují zamlžování skel a skvěle padnou a nekloužou ani při intenzivním pohybu.

Hodí se na několik sportů, jako jsou například běh, cyklistika, jízda na kolečkových bruslích, vysokohorská turistika, skialpinismus nebo běžkování.

Sportovní sluneční brýle Dynafit Trail Evo

Cyklistické brýle

Cyklistické brýle Salice 020 s fotochromatickými skly

Jedná se o kvalitní cyklo brýle od značky Salice s fotochromatickými skly. Brýle disponují sportovním a zároveň stylovým designem.

Brýle jsou dodávány s praktickým pouzdrem a se třemi druhy skel. Od základních barevných, které se hodí do pěkného slunečného počasí přes čiré, které se používají v nepříznivém počasí bez slunce, až po fotochromatická skla. Tato univerzální skla se přizpůsobují intenzitě slunečního záření, takže se hodí téměř do každého počasí.
Jsou vhodné především pro cyklistiku, avšak můžete je využít i pro turistická outdoorová dobrodružství, ale i jako běžecké brýle při jasném slunečním světle.

 fotochromowe okulary rowerowe

Cyklistické brýle Salice 020+

Turistické brýle

Brýle 100% Speedtrap Soft Tact Black - HiPER Red Multilayer Mirror Lens

Brýle 100% Speedtrap® jsou plně nabité nejpokročilejšími technologiemi pro maximální sportovní výkon. Tento model je vylepšen o špičkové čočky Ultra HD, které jsou vyrobeny z polykarbonátu odolného vůči rozbití a nárazu, ošetřeny povrchovou úpravou Hydroilo, která odpuzuje vodu, pot a nečistoty. Gumový nosník a špičky nožiček s ultra přilnavostí pomáhají poskytovat celodenní pohodlí, zatímco spodní ventilační otvory snižují vlhkost na čočce. 

Brýle 100% Speedtrap Soft Tact Black - HiPER Red Multilayer Mirror Lens

Prohlédněte si celou nabídku

Nyní, když už víte, na jaká kritéria se při výběru brýlí zaměřit, můžete si porovnat různé modely z naší nabídky a vybrat ty, které vám budou vyhovovat nejvíce. Na Outdoorlive.cz najdete spoustu kvalitních slunečních brýlí určených pro různé sportovní aktivity. V případě potřeby nás neváhejte kontaktovat, společně vybereme sluneční brýle, které budete zbožňovat.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.