NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Víte, jak si správně vyskládat ferratové sety? Inspirujte se!

Víte, jak si správně vyskládat ferratové sety? Inspirujte se!
Ferraty jsou fascinujícím dobrodružstvím, které vyžaduje málo, ale o to kvalitnější vybavení. V článku vám poradíme, jak správně vyskládat bezpečné ferratové sety.

Výstroj na ferratu, díky které budete v bezpečí

Via ferraty využívají specifickou sadu vybavení navrženou tak, aby vás ochránila před všemi možnými scénáři. Mezi hlavní části výbavy patří ferratové sety, přilba, bezpečnostní postroj, tlumič pádu nebo rukavice. Neměli byste však zapomínat ani na pevné boty na ferraty, které vám nespadnou z nohou a přinesou vám pocit lehkosti a komfortu.

Oblečení na ferraty

V závislosti na ročním období, ve kterém se na ferraty vydáte, mějte na výběr z více variant oblečení. Batoh by určitě měl obsahovat triko s krátkým nebo dlouhým rukávem. V chladném nebo vlhkém počasí doporučujeme vrstvit funkční, lehké a prodyšné outdoorové oblečení. Protože i když se možná při výstupu zapotíte, při pozdějším sestupu nechcete prochladnout. Rozumným nápadem jsou také vhodné softshellové kalhoty nebo šortky.

Obuv na ferraty

Skála, na kterou budete lézt, může být drsná a nerovná, takže doporučujeme investovat do kvalitních a bezpečných bot. Výběr správné obuvi pro via ferraty závisí na faktorech jako je terén, délka a techničnost trasy.

Ferratová obuv by měla mít dost tuhou podrážku, aby podpírala nohu, protože spoustu času strávíte stáním na okrajích malých skal, žebřících a ocelových lankách. Zároveň však musí být extrémně odolná, aby zvládla ostřejší skály nebo komplikovanější terén.

Pokud se chystáte na náročnější nájezdy nebo sjezdy, nebo je výstup součástí delší túry, vyberte si zároveň boty s podporou kotníku.

NÁŠ TIP: Turistická obuv La Sportiva Boulder X

Tato obuv je opravdový univerzál, který oceníte zejména při turistice v lesních a skalnatých oblastech. Díky horolezeckému šněrování od špičky, inspirovanému projektem Mythos, jsou boty La Sportiva Boulder X ideální pro via ferraty, kde poskytnou skvělý grip a maximální stabilitu. Patentovaný Impact Brake System zvyšuje brzdnou sílu a stabilitu při sestupech. Svršek z velurové semišové kůže je doplněn o ochrannou pogumovanou zónu po celém obvodu, což dodává botě větší odolnost proti oděru, ale také proniknutí bláta, vody apod.

 la sportiva boulder x

Dámská turistická obuv La Sportiva Boulder X

Ferratové sety

Abyste zajistili bezpečné spojení mezi vaším horolezeckým postrojem a lanem, potřebujete část vybavení zvanou ferratový set. Tyto sety, navržené speciálně pro via ferrata, obsahují tlumič pádu, který má za úkol ztlumit případný pád. Při pádu se tlumič roztrhne, nárazová energie se pohltí a pád se tak dynamicky zpomalí. Další část ferratového setu tvoří dlaňové karabiny, které mají automatickou pojistku, aby se snadno používaly.

‌Hlavní vlastností, na kterou je třeba si dát pozor při výběru ferratového setu, je design karabiny. Na via ferratách budete muset karabiny často zapínat a odepínat, takže aby to nebylo pro vaše ruce únavné, uzamykací mechanismy by se měly dát snadno ovládat a přitom stále poskytovat bezpečí.

NÁŠ TIP: Ferratová brzda s tlumičem pádu CT Classic-K Slider

Set Via ferrata CT Classic-K Slider je vybaven patentovaným tlumičem energie SLIDER s progresivním trháním. Karabiny disponují automatickým kroužkem proti rotaci a jsou široké, takže se snadno používají. Karabiny jsou také vybaveny gumovou tyčí Fixbar umístěnou na základně karabiny, která zabraňuje jejich otáčení kolem popruhu. Výsuvná ramena jsou pevná a elastická v rozmezí 40-70 cm a spojená s textilním absorbérem energie pomocí pevného popruhu, který zároveň slouží jako třetí bod připojení.

Ferratová brzda s tlumičem pádu CT Classic-K Slider

Ferratový postroj

Dalším základním bezpečnostním vybavením pro via ferraty je lezecký postroj. Vybrat si můžete například sedací úvazy, které jsou jen minimálně polstrované. Pokud s sebou nosíte velký a těžký batoh, doporučujeme vám zvolit si raději celotělový úvaz. V případě pádu by vás totiž váha batohu mohla strhnout dozadu a přetočit.

Věnujte velkou pozornost přizpůsobení výstroje na ferratu, aby vám přinesla nejen bezpečí, ale také pohodlí a komfort, protože ji budete mít na sobě poměrně dlouhou dobu. Měli byste se také ujistit, že vám postroj sedí s dalšími vrstvami stejně dobře jako i bez nich.

NÁŠ TIP: Sedací úvaz Black Diamond MOMENTUM 

Sedací úvaz Black Diamond MOMENTUM s moderním designem roznáší tlak po celé ploše polstrování díky nosnému pruhu rozdělenému do dvou částí. Kalhotky TrakFIT jsou velmi snadno nastavitelné a komfortní. Pokud opravdu hledáte sedák pro všechny typy lezeckých aktivit, ať už na umělou stěnu nebo na velkou stěnu v horách, s rychleschnoucí podšívkou a z oděruvzdorného materiálu na vrchní straně, tak sedák Momentum je právě pro vás.

 horolezecky uvaz

Pánský sedací úvaz Black Diamond MOMENTUM 

Rukavice na ferratu

Stejně jako během lezení chráníte jiné části těla, je třeba myslet i na ruce, které v tomto případě hrají jednu z nejdůležitějších rolí. Rukavice by měly být nezbytnou výbavou každého dobrodruha, který zdolává via ferratu. Úkolem rukavic na lezení je vaše ruce ochránit před ocelovými lany, ostrými skalami a dalšími nebezpečnými prvky, které mohou ruce doškrábat nebo rozříznout.

‌Půlprstové rukavice jsou oblíbenou volbou zejména během letních měsíců, neboť lépe regulují teplotu a zároveň neovlivňují obratnost. Zároveň si však vyberte takové rukavice, které mají zesílenou dlaň pro lepší ochranu a odolnost.

NÁŠ TIP: Ferratové rukavice La Sportiva Ferrata Gloves

Ferratové rukavice FERRATA GLOVES od firmy La Sportiva jsou vyrobeny z lehkého robustního materiálu. Rukavice jsou prodyšné a elastické na hřbetu ruky. Dlaň je vyrobena z kůže, která je odolná vůči oděru. Palec a ukazováček je zesílen. Poutka na prstech umožňují jednodušší oblékání a svlékání. Popruh na zápěstí rukavice skvěle zafixuje.

horolezecké rukavice

Lezecké a ferratové rukavice La Sportiva Ferrata Gloves

Helma na ferraty

Další důležitou součástí ferratového vybavení je horolezecká přilba. Helmu potřebujete, protože budete převážně ve vysokohorském terénu a chrání vaši hlavu nejen před pádem, ale i před padajícími kameny, které se občas uvolní ze skal.

Je obzvláště důležité, aby přilba na vaší hlavě dobře a pohodlně seděla. Správně padnoucí helma by vám neměla spadnout z hlavy, ani když se hluboce předkloníte s rozepnutým páskem pod bradou. Popruhy by vás zase nikde neměly tlačit ani škrtit. Doporučujeme vám použít speciální horolezeckou přilbu, ne jakoukoli jinou přilbu (např. cyklistickou, bruslařskou apod.), protože je kvalitnější a poskytne vám při lezení větší bezpečí.

NÁŠ TIP: Přilba Salewa Pura Helmet

Salewa Pura Helmet je všestranná, pevná a lehká přilba, která nabízí dobrou ochranu a přilnavost. Má 6 ventilačních otvorů pro dobrou cirkulaci vzduchu a 4 klipy pro lepší připevnění čelovky. Skořepina z ABS a pěnová vložka z EPS poskytují účinnou ochranu proti nárazu. Díky nastavovacímu knoflíku přilbu přizpůsobíte tvaru hlavy i jednou rukou.

přilba na lezení

Přilba Salewa Pura Helmet

Bonus: Tipy na výlety via ferrata na Slovensku i v zahraničí

Jako bonus vám přinášíme pár inspirací na via ferraty na Slovensku a v zahraničí, které můžete vyzkoušet:

Skalka ferrata

Via ferraty na Skalce jsou jedinečnou turistickou atrakcí od roku 2017. Nacházejí se u města Kremnica a nabízejí širokou síť via ferratových tras různých obtížností. Naleznete zde i nejdelší visutý via ferratový most na Slovensku, jehož délka je 78 metrů a visí mezi bralami místy až 45 metrů nad terénem.

Ferrata HZS Martinské hole

Jedná se o atraktivní ferratu v lokalitě Martinské hole v blízkosti města Martin. Můžete si vybrat ze dvou různě náročných cest (úrovně B až C). Při jejich zdolávání překonáte více než 800 výškových metrů.

Většina trasy vede po jistícím fixním laně se železnými stupačkami v náročném, místy mokrém terénu. Nejkrásnější místa v roklině představuje vícero dřevěných můstků, pozůstatky štoly, žebříky, kaskády a nakonec Malý a Velký vodopád.

 via ferrata Martinské hole

Zdroj: http://www.naferraty.sk/index.html

Ferrata Dolomity

Dolomity jsou domovem některých z nejznámějších a nejnáročnějších via ferrat. Během 1. světové války vybudovali tyto trasy italští vojáci, aby se jednotky mohly rychle a bezpečně pohybovat přes hory.

Zatímco většina světových via ferrat byla postavena pro turistiku, tyto jsou obzvlášť výjimečné právě jejich historickým využitím – podél tras stále můžete vidět památky, jako jsou zákopy nebo zemljanky (obydlí v zemi, ze kterého vyčnívá jen střecha).

via ferrata dolomity

Zdroj: https://via-ferrata-dolomites.com/

Vydejte se na dobrodružství

Teď, když už víte, jaké vybavení potřebujete ke zdolávání via ferrat, vám už nic nebrání v tom, abyste se rozhodli vyzkoušet tento adrenalinový outdoorový sport. Užijte si zážitek z via ferrat díky našim kvalitním výbavám na ferraty, které naleznete v e-shopu Outdoorlive.cz

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.