NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Skialp pro začátečníky: Jak se na něj připravit a obléct?

Skialp pro začátečníky: Jak se na něj připravit a obléct?
Láká vás kouzlo skialpinismu? V článku se podíváme na to, co je to skialp, pro koho je tento sport určen a co by nemělo chybět ve skialp výbavě začátečníka.

Co je to skialp?

Skialp (skialpinismus) je dobrodružná sportovní aktivita, která kombinuje lyžování s horolezectvím. Nejdříve si svah vyšlapete nebo vylezete, a když se dostanete na jeho vrchol, můžete lyžovat dolů z kopce.

Skialpinismus se uskutečňuje mimo lyžařská střediska, v neoznačených a nehlídkovaných částech pohoří. Sníh se v nich neudržuje tak, jako by to bylo normální ve středisku, což činí skialp technicky náročnějším a nebezpečnějším.

Skialpinismus vyžaduje spoustu různých dovedností a kvalitní skialp výbavu. Potřebujete si vybrat kvalitní, pohodlné lyže. Musíte se připravit i na zdolávání strmých sněhových svahů, lezení po skalách v lyžařských botách nebo dokonce lezení po ledě s lyžemi na zádech. Musíte si také uvědomit lavinové nebezpečí, měnící se počasí a sněhové podmínky.

Jaký je rozdíl mezi skialpem a skitouringem?

Skitouring, nebo backcountry lyžování, jak jej někteří volají, obvykle nezahrnuje žádné horolezecké prvky. Vyšlapete na vrchol jako při klasické turistice a pak kopec slyžujete dolů, přičemž nepotřebujete žádná lana.

Skialp je spojení skitouringu a zimního horolezectví. Většinu cesty se můžete pohybovat pomocí stoupacích pásů, následně je vyměnit za mačky a cepín, slanit a vylézt na vrchol. Během výstupu si také můžete pomoci i speciálními mačkami na lyže, které zajistí pevnější grip v terénu.

Skialpinismus je mnohem dobrodružnější a vyžaduje širší soubor dovedností: potřebujete být dobrý lyžař i horolezec zároveň. Lyžařské túry a skialpinismus se samozřejmě do určité míry překrývají a některé lyžařské túry mohou zahrnovat krátké horolezecké pasáže, avšak většinou vyžadují menší dovednosti a náročnost.

Zdroj: Dreamstime.com

Proč se skialp těší tak velké oblibě?

Navzdory své náročnosti je však skialp návykový sport, o kterém by vám uměl vyprávět každý vášnivý skialpinista.

Zde je několik hlavních benefitů:

  • Dechberoucí scenérie

Zima je obzvláště nádherné období pro výlet do hor. Sníh zcela přetváří krajinu, pokrývá drsné horské štíty a husté zelené lesy. Vytváří jakýsi pohádkový nádech, ve kterém se příjemně relaxuje a resetuje mysl.

Když se vydáte na skialp, dostanete se do středu přírody a užijete si výjimečné výhledy a scenérie, které byste jinak neviděli.

  • Vyhněte se davům

Mnoho lidí má v oblibě lyžařské túry kvůli pocitu samoty, který poskytují. Nemusíte čekat v dlouhých řadách na lanovku, tlačit se mezi davem lidí na skipass, jednoduše se jen sami nebo s partou přátel vydáte a užijete si tento adrenalinový sport.

  • Procvičíte celé tělo

Lyžování je jednou z mála aktivit, při kterých si procvičíte celé tělo. A když k tomu ještě přidáte i to, že na kopec musíte vylézt, vaše tělo dostane opravdu zabrat. Posílíte a zpevníte tak svaly na celém těle, zhubnete přebytečná kila a dostanete se do ideální zdravotní formy.

skialp trasy

Zdroj: Dreamstime.com

Rady pro nováčka: Jak začít se skialpem?

Skialp představuje skutečnou výzvu. Je důležité se na něj důsledně a precizně připravit. To znamená přinést si správné vybavení, být v dobré fyzické kondici a oprášit si všechny dovednosti, které budete potřebovat, abyste jej úspěšně zvládli a naplno si jej užili.

Podívejme se na konkrétní tipy, které vám pomohou, pokud se skialpem začínáte:

Základem je správné skialpové vybavení

Za poslední desetiletí se ve skialpové výstroji udělaly obrovské pokroky. Momentálně najdete spoustu možností, pokud jde o výběr skialp lyží, lyžáků, skialp holí, lavinových batohů, oblečení, bezpečnostního vybavení a podobně.

Proto je třeba zjistit, jaké parametry by měla každá jednotlivá kategorie splňovat, z jakých materiálů by měla být vyrobena a co by jí nemělo chybět.

Jaké vybavení potřebujete pro skialpinismus?

Jednotlivým faktorům kvalitního vybavení se však ještě budeme věnovat v dalších článcích. Teď si pojďme říci, jakou výbavu pro toto dobrodružství budete potřebovat.

Skialpinismus je disciplína náročná na výstroj. Zde je stručný seznam technického vybavení, které budete potřebovat pro typický skialpinistický výlet:

lyze na skialpinismus

Zdroj: Dreamstime.com

Cvičte svou kondici

Skialpinismus je jako většina adrenalinových sportů fyzicky velmi náročná aktivita. Je nezbytné, aby začátečník, který se chce věnovat této činnosti, trénoval svou kondici a vytrvalost a dostatečně se na tuto aktivitu předem připravil.

Doporučujeme vyzkoušet si i samotné lezení. Na začátku může člověk zjistit, že potřebuje častější přestávky a také, že ho po pár minutách lezení bolí nohy a chodidla. Postupem času se však vaše lezení bude stále zlepšovat, až budete schopni vylézt na vrchol bez větších zaváhání.

Skialpinismus nikdy nezkoušejte poprvé na velmi náročné trase. Procvičujte si dovednosti v bezpečném prostředí a buďte si jimi jisti dříve, než se vydáte na velký kopec.

Absolvujte kurz

Nejlepší, nejrychlejší a nejbezpečnější způsob, jak získat potřebné znalosti, je absolvovat skialpový kurz pro začátečníky v renomované instituci a učit se v terénu od profesionálních odborníků. Mnohé organizace nabízejí kurzy různé délky, které kombinují výuku ve třídě a v terénu. Cílené kurzy se zaměřují na specifické dovednosti (např. záchrana v trhlinách). Poskytují celou škálu dovedností, které potřebujete k tomu, abyste mohli cestovat sami.

Naučte se správnému držení těla

Při stoupání do strmých svahů nesmí být držení těla příliš ohnuto podél pasu a mělo by být co nejvíce vzpřímené. Pro dosažení nejlepších výsledků při výstupu vzhůru je nezbytné cítit se uvolněně a také udržovat uvolněné tělo. Při nošení lyží je důležité, aby poloha chodidel byla přesně ve středu lyží a aby se posouvala dopředu celá noha, nejen chodidlo a koleno.

Jaké skialpové oblečení použít?

Vrstvení oblečení je základ. Nezapomeňte kromě termoprádla a střední vrstvy použít také kvalitní nepromokavou bundu, která vás ochrání před nepříznivým počasím. Na vrcholu totiž můžete mít pocit, že vás oblévá pot a je vám horko. Jakmile se však zastavíte, abyste si odpočinuli nebo se připravili na lyžování, zimní počasí vás může rychle zchladit. Noste lehkou bundu a oblečte si ji, kdykoli zastavíte.

Z materiálů zvolte hlavně merino vlnu nebo polyester, které účinně izolují teplo a udrží vás v suchu.

Protože při skialpových výletech budete vždy chtít mít s sebou vrstvy, vodu a nějaké občerstvení, budete potřebovat batoh pro přepravu všech svých věcí. Použijte lehký skialpový batoh, který je dostatečně velký na to, aby se do něj vešly základní věci.

Vezměte si čelovku, protože skialp často probíhá během tmy nebo šera. Zároveň buďte připraveni na nouzové situace s bivakem a malou lékárničkou.

Jednoduché skialpové trasy pro začátečníky

Slovensko i okolní zahraniční země nabízejí řadu dobrých míst, na kterých můžete vykonávat skitouring nebo skialp. Je to zejména díky velkému množství pohoří, hor a terénů s různými stupni obtížnosti. Na své si tak rozhodně mohou přijít i začátečníci, kteří se bojí náročných tras. Zde jsou některé z nich.

Skialp Slovensko

Skialp Tatry

Pokud jsi začátečníkem ve skitouringu a skialpu, na náročné kopce ve Vysokých Tatrách zatím ještě zapomeň. Skialpinistické lokality, které se tam nacházejí, jsou totiž jen pro pokročilé skialpinisty.

Můžeš se však vydat na dolinové túry po chaty, které jsou dobře značené a představují jen minimální lavinové nebezpečí. Jde například o lokality Velká Studená dolina - Zbojnická chata, nebo Malá Studená dolina - Téryho chata. Dají sice docela zabrat, ale za to si užijete malebné tatranské prostředí a zároveň i příjemný sjezd dolů.

skialp tatranska lomnica

Zdroj: Tatry.sk

Skialp Jasná

Tento terén je vhodný pro všechny začátečníky, kteří se ještě neodváží vydat na sjezd v plně neupraveném terénu. Z Bílé pouti se vydáte po žluté turistické značce na křižovatku Tři vody, kde zabočíte na červenou trasu a traverzem se dostanete k horní zastávce lanovky Brhliská. Pokud by se vám však zdála tato trasa krátká, můžete si ještě úsek prodloužit pod lany staré pomy a vyšlapat ještě do derešského kotle a pak traverzem na Lukovou.

Toto místo poskytuje příjemný začátečnický skialpový/skitouringový zážitek, kde se nemusíte bát náročných sněhových podmínek nebo lavin.

skialp jasna

Zdroj: https://www.jasna.sk

Salatín skialp 

Jedná se o dolinu z oravské strany Západních Tater, v níž lze oficiálně provádět skialpinismus. Centrální žlab vedoucí do sedla mezi dvěma vrcholy Salatína je vhodným místem, kde se můžete seznámit s vysokohorským lyžováním a horolezectvím dohromady. Nacvičíte si používání koček a cepínu.

Nečekejte, že na tomto místě budete sami, protože toto místo je velmi vyhledávané a oblíbené jak začátečníky, tak pokročilejšími skialpinisty, avšak to představuje pro začátečníka spíše výhodu.

Skialp zahraničí

Wildalpen – skialp Rakousko

Jedná se o outdoorový zážitek v nedalekém Rakousku. Startuje se v Frein an der Murz. Je to ideální začátečnický kopec na skialp, protože disponuje mírnými svahy a sjezdy, a v řídkém lese najdete trasu vhodnou do téměř každého počasí, dokonce i bezprostředně poté, co sněžilo.

wildalpen

Zdroj: Tulenipasy.cz

Jeseníky – skialp Česko

Jeseníky jsou druhým největším pohořím v Česku, které však nabízí řadu skialpových tras různých náročností. Naleznete zde i relativně jednoduché trasy pro začátečníky, kteří však ovládají sjezd po upravených sjezdovkách všech obtížností, a chtějí nahlédnout do tohoto adrenalinového sportu. Skialpové trasy v Jeseníku však trvají delší dobu - přibližně 6 hodin i s přestávkami, proto je třeba se na ně vydat s dobrou kondičkou.

Nebojte sa začít

Skialpinismus je vzrušující způsob, jak poznávat hory, vrcholy a lyžovat na působivých tratích v nedotčeném horském prostředí. Spojuje řadu různých dovedností včetně turistiky nebo horolezectví.
I když se ze začátku může jevit jako náročný sport, existuje spousta tras a způsobů, jak s ním můžete začít a můžete se postupně vypracovat do takových rozměrů, že se budete na skialpové aktivity těšit rok co rok. Neváhejte a rozhodněte se i vy pro tuto outdoorovou aktivitu, díky které budete milovat zimu ještě víc.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.