NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Průvodce turistickými kalhotami: Poznejte rozdíl mezi softshellovými a trekovými kalhotami

Průvodce turistickými kalhotami: Poznejte rozdíl mezi softshellovými a trekovými kalhotami
Jak si správně vybrat turistické kalhoty? Podívejte se na rozdíly mezi jednotlivými typy a inspirujte se, co zvážit při jejich výběru.

Při výběru turistických kalhot zvažte tyto faktory

Velikost a střih

Jednou z nejdůležitějších věcí je pořídit si kalhoty správné velikosti. Jelikož to budou kalhoty, ve kterých budete trávit dlouhé hodiny v přírodě, měly by vám sednout co nejlépe.

Co se týče samotného střihu kalhot, je to hlavně o osobních preferencích, nicméně obecně se doporučuje zvolit si běžný střih. Příliš úzký střih může způsobit, že se nebudete cítit pohodlně a bude vás omezovat v pohybu. Na druhé straně při příliš volném střihu se můžete mnohem snáze zachytit o větve, větvičky nebo ostré kameny.

Dámské turistické kalhoty Mammut Aenergy SO Pants

Materiál

Materiál je dalším důležitým faktorem, který je třeba zvážit při koupi turistických kalhot. Materiály použité ve vašich kalhotách ovlivňují vše od pohodlí a prodyšnosti až po odolnost a mobilitu.

Sportovní kalhoty jsou téměř vždy vyrobeny ze syntetických materiálů, nejčastěji z nylonu, polyesteru nebo elastanu. Většina modelů používá kombinaci dvou nebo tří materiálů ve snaze dosáhnout dokonalé rovnováhy mezi výkonem a pohodlím při různých aktivitách.

Obecně platí, že kalhoty vyrobené s vysokým procentem polyesteru jsou nejvíce prodyšné, zatímco kalhoty s vyšším obsahem nylonu jsou nejodolnější vůči oděru a trvanlivé. Většina turistických kalhot se však snaží zvýšit mobilitu a pohodlí přidáním elastanu do vazby. Elastan je to, co dodává látce ve vašich kalhotách pružnost, takže čím vyšší obsah elastanu, tím pružnější bude látka.

Oblíbeným materiálem, ze kterých se vyrábějí turistické kalhoty je i softshell. Softshellové kalhoty jsou vyrobeny z měkkého strečového materiálu a jsou dokonalou vnější vrstvou, protože kalhoty mají izolační vlastnosti. Softshellové kalhoty mají také dodatečnou ochranu proti chladu a zároveň poskytují měkký pocit a úžasnou odolnost.

Odolnost vůči počasí

Dobrý pár turistických kalhot by měl být odolný vůči vodě. Voděodolný materiál pomůže ochránit vaše nohy před promoknutím a nepohodlím v případě, že začne během turistiky pršet.

Ochrana před větrem je další důležitá vlastnost, kterou je třeba zvážit při koupi turistických kalhot. Vaše turistické kalhoty by měly poskytovat určitý stupeň ochrany před větrem, protože chlad může být v přírodě vaším největším nepřítelem.

NÁŠ TIP: Pánské nepromokavé kalhoty do deště Montura Sprint Cover

Velmi lehké celorozepínací kalhoty Montura Sprint Cover nabízí výbornou ochranu před extrémně nepříznivými podmínkami. Přes boční zip můžete kalhoty rozepnout po celé délce a obléct si je i při obuté obuvi. Jsou vyrobeny z kompresního 2,5 vrstvého Pro Meteo materiálu s vodním sloupcem 15 000 mm. Kalhoty si ovšem zachovávají výbornou prodyšnost 15 000 g/m2/24h, takže se výborně hodí i náročné outdoorové aktivity.

Extra funkce

Několik funkcí může výrazně zlepšit pohodlí a vhodnost každého páru kalhot pro turistiku.

Kapsy: 

V ideálním případě by kapsy měly být dostatečně velké, aby se do nich vešly všechny drobnosti jako mapa, telefon nebo kapesní nůž. Měly by mít zavírání na zip, abyste nic z toho během cesty neztratili.

kalhoty northfinder

Dámské softshellové kalhoty Northfinder Paige

Zipy na kotnících: 

Nejenže vám umožňují větrat, když je to nutné, některé kalhoty vám umožňují udělat si z dlouhých kalhot šortky, aniž byste si byli nuceni vyzout turistickou obuv.

kalhoty na turistiku Montura

Pánské turistické kalhoty Montura Mountain Rock Pants

Typy turistických kalhot

I když je v současnosti k dispozici nespočet kategorií a typů, podíváme se na nejběžnější dělení turistických kalhot:

Klasické trekové kalhoty

Trekové turistické kalhoty jsou jedním z nejuniverzálnějších oděvů. Jsou vhodné nejen pro turistiku, ale téměř na cokoliv. Mají spoustu kapes, jsou odolné a lehké. Při nošení poskytují komfort a pohodlí, které z nich činí výborného parťáka na trekking.

Pod klasické turistické kalhoty můžeme zařadit také turistické konvertibilní kalhoty, které se vyznačují schopnost změnit se z dlouhých kalhot na kraťasy díky odepnutí zipu. Mezi výhody konvertibilních kalhot patří větší prodyšnost, použití ve více klimatických podmínkách a snadná manipulace. Díky zipům jsou však o něco těžší, když se používají jako celé kalhoty.

NÁŠ TIP PRO MUŽE: Pánské turistické kalhoty Dynafit Transalper 2 Light  Pant

Kalhoty Dynafit Transalper 2 Light nabízejí vše pro to, abyste byli v horách sportovně a výkonně nahozeni. Tkanina Dynastretch je strečová, proto se velmi dobře nosí a je příjemná na pokožce. Zároveň je materiál velmi odolný vůči oděru, prodyšný a k tomu ošetřený DWR úpravou, která dodává kalhotám odolnost proti větru a vodě. Předtvarovaná kolena a strečový pas poskytnou maximální komfort na každém vašem výletě.

pánské turistické kalhoty Dynafit

Pánské turistické kalhoty Dynafit Transalper 2 Light Pant

NÁŠ TIP PRO ŽENY: Dámské kalhoty Mammut Taiss SO Pants Women

Mammut Taiss SO Pants Women jsou všestranné outdoorové kalhoty pro celoroční využití na širokou škálu aktivit. Nabízejí dobrou prodyšnost a ochranu proti nepříznivým podmínkám jako přeháňky a vítr. Materiál je mírně elastický, aby kalhoty neomezovaly při pohybu. Šířku pasu a spodní části lze precizněji nastavit tak, aby lépe sedly na postavu. Kalhoty disponují také třemi kapsami se zipem, ve kterých si můžete bezpečně uschovat drobnosti nebo věci potřebné pro vaše outdoorové aktivity.

dámské turistické kalhoty mammut

Dámské kalhoty Mammut Taiss SO Pants Women

Softshellové kalhoty

Softshellové turistické kalhoty jsou ideální volbou pro někoho, kdo hledá rovnováhu mezi prodyšností a voděodolností. Vnější vrstva vás chrání před vlhkým a mírně deštivým počasím, ale zároveň se snadno vysuší. Softshellové kalhoty se dodávají v různých stylech a střizích v závislosti na tom, jak dobrou ochranu chcete před počasím a větrem.

Softshellové kalhoty jsou vodu a vítr odpuzující, ale ne 100 % nepromokavé – výhodou je, že mimořádně dobře dýchají a odvětrávají přebytečné teplo. Jedná se o ideální vlastnosti, pokud se chystáte na horskou túru se strmými stoupáními, kde se neustále mění teploty.

NÁŠ TIP PRO MUŽE: Pánské softshellové kalhoty Northfinder Winfred

Velmi pohodlné softshellové kalhoty Northfinder Winfred podpoří váš výkon během lehkých túr i náročnějších treků. Kalhoty vždy dobře sedí díky speciálnímu pasu, který si přizpůsobíte přesně podle své postavy. Zesílená kolena a sedací část chrání kalhoty před poškozením. Odvětrávací zipy na stehnech vám poskytnou skvělý tepelný komfort i během teplejších dní.

NÁŠ TIP PRO ŽENY: Dámské turistické kalhoty Salewa Pedroc 3 Durastretch Reg Pants

Lehké softshellové kalhoty Salewa Pedroc 3 DST nezklamou ani v proměnlivém počasí. Materiál Durastretch zajišťuje vysokou elasticitu a prodyšnost kalhot, zatímco vnější úprava DWR chrání před deštěm a větrem. Vlákna jsou odolná i vůči oděru, takže se nemusíte bát, pokud na své horské cestě narazíte na nutnost trochu si zašplhat.

Dámské turistické kalhoty Salewa Pedroc 3 Durastretch Reg Pants

Obtažené kalhoty (funkční legíny)

Přestože je nosí zejména ženy, tento typ kalhot je stále oblíbenější i u mužů. Tzv. punčochové kalhoty, známé také jako kalhoty na jógu, jsou na turistiku mnohem vhodnější než standardní legíny vyrobené z bavlny. Namísto toho se kalhoty na jógu skládají z jedinečných látek, jako je polyester a spandex.

Mezi prospěšné vlastnosti patří lehké přiléhání, ale zároveň dostatečná pružnost, abyste se mohli volně pohybovat v jakémkoli terénu. Kalhoty na jógu jsou navíc odolné, prodyšné a odvádějí vlhkost – poskytují mnoho hodin volného pohybu bez odírání.

NÁŠ TIP PRO MUŽE: Pánské zateplené legíny CMP Unlimitech Light Softshell

Legíny do chladných dnů CMP Unlimitech Light Softshell poskytují nezbytnou ochranu a maximální volnost pohybu pro aktivní sportovce. Jsou tvořeny ze dvou druhů materiálu, a to lehkého softshellu a odolné ripstopové tkaniny Functional Stretch. Podšití flísem Stretch Performance z vnitřní strany dodává tepelný komfort a prodyšná síťovina na zadní straně kolen zase skvěle odvádí pot.

pánské legíny

Zdroj: Dreamstime.com

NÁŠ TIP PRO ŽENY: Dámské turistické legíny Dynafit Ultra 2

Legíny Dynafit Ultra 2 jsou ideální nejen pro dlouhé a náročné trailové běhy v mírnějším počasí, ale hodí se i pro klasický náročnější běh nebo turistiku. Úplnou svobodu pohybu zajistí 4-směrný strečový materiál. Legíny mají elastický pas, který lze přizpůsobit, zipovou kapsu, kterou můžete použít například na mobil, a zadní kapsu vhodnou pro uložení sportovní láhve. Ploché švy zajišťují, že legíny nikde netlačí. Abyste mohli běhat i za snížené viditelnosti, mají legíny reflexní pásky.

Mít kvalitní kalhoty na turistiku se vyplatí

Turistické kalhoty jsou klíčovou součástí každé turistické výbavy, o tom není pochyb. Pár turistických kalhot nabízí pohodlí, volnost pohybu, všestrannost pro dobrý výkon v různorodém prostředí a obrovskou odolnost, takže je můžete nosit sezónu co sezónu.

Dobrou zprávou je, že u nás v Outdoorlive.cz najdete spoustu kvalitních a snadno dostupných kousků, které si můžete jednoduše pořídit. Neváhejte si vybrat z naší nabídky, nebo nás kontaktovat, abychom vám poradili s výběrem.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.