NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Podzimní turistika: Připravte se na ni se správným turistickým oblečením

Podzimní turistika: Připravte se na ni se správným turistickým oblečením
Jaké turistické oblečení zvolit, aby byla turistika příjemná a bezpečná? V článku se dozvíte jak vrstvit oblečení, které materiály jsou vhodné a na co se zaměřit.

Proč je důležité vrstvit turistické oblečení?

Pokud se něco během túry změní, je to vaše tělesná teplota. Nejlepším způsobem, jak ji udržet stabilní, je oblékat a svlékat vrstvu po vrstvě podle toho, jak se teplotní rozdíly v přírodě mění. Vzduch mezi vrstvami dokáže efektivně izolovat vaši tělesnou teplotu.

Systém vrstvení oblečení vám umožňuje svléknout si vrstvy v případě, že vám je venku příliš teplo, ale také přidat další vrstvy, které vás zahřejí ještě více.

Na jaké materiály podzimního turistického oblečení se zaměřit?

Jednou z nejčastějších chyb při výběru turistického oblečení pro podzimní turistiku je podceňování důležitosti materiálu, ze kterého jsou produkty vyrobeny. Mnoho lidí sahá po klasických tričkách z bavlny, které ale neposkytují žádnou izolaci a zadržují vlhkost.

Při výběru vašeho podzimního turistického oblečení proto zvažte spíše tyto materiály:

  • Merino vlna

Merino vlna je dobrou volbou při výběru funkčního oblečení na turistiku. Je prodyšná, odvádí vlhkost, poměrně rychle schne, nezadržuje zápach a výborně vás udrží v teple – i když je vlhká. Je to skvělá volba, pokud plánujete túru v chladnějších teplotách.

  • Polyester

Polyester skvěle odvádí vlhkost. Jedná se o hydrofobní, rychleschnoucí látku. Jedinou nevýhodou polyesteru je, že drží zápach. Vyberte si proto tuto tkaninu pro nižší podzimní teploty.

  • Nylon

Nylon je další vynikající možností. I když není tak hydrofobní jako polyester – což znamená, že schne pomaleji – je stále mnohem lepší volbou než bavlna.

  • Fleece

Turistické oblečení, které si obléknete jako střední izolační vrstvu, by mělo být z materiálu fleece, aby vám poskytlo maximální teplo. Jedná se o prodyšný, lehký a navíc levný materiál. Není však voděodolný, proto si nezapomeňte na turistiku přibalit i vrchní vrstvu proti dešti.

flis

Zdroj: Dreamstime.com

Naopak, když se chystáte na podzimní turistiku, měli byste se vyhnout těmto materiálům:

  • Bavlna

Jak jsme již nastínili, bavlna poskytuje malou izolaci a trvá déle, než vyschne – bavlna miluje absorbování a zadržování vody.

  • Hedvábí

Umělé hedvábí a hedvábí jsou dvě další látky, kterým se chcete vyhnout. Také totiž neprakticky absorbují a zadržují vlhkost, což během podzimu neoceníte.

Základní vrstva podzimního turistického oblečení

První vrstva, která se jinak nazývá i základní vrstva, má odvádět vlhkost od těla a izolovat tělesnou teplotu. Tato vrstva by měla být vyrobena ze syntetického materiálu nebo vlny – ne z bavlny, o které je známo, že zadržuje vlhkost a může způsobit prochladnutí.

Termo triko s dlouhým rukávem

Obecně je tričko s dlouhým rukávem jedním z nejužitečnějších oděvů, které si můžete pořídit.

TIP PRO MUŽE: Pánské funkční tričko Devold Duo Active Merino 210 

Absolutně dokonalá dvouvrstvá konstrukce Devold DUO Active Merino 210 je ideální do chladného počasí. Díky kombinaci materiálů ThermoLite s merino vlnou a polyamidem je docíleno vysoké tepelné izolace, která zaručí, že zůstanete v teple, i když trochu zmoknete nebo se extrémně zapotíte. 

Tričko je měkké, pohodlné, neškrábe, je přirozeně prodyšné a potlačuje tvorbu pachů.

 

TIP PRO ŽENY: Dámské funkční triko Dynafit Tour Light Merino Longsleeve

Jako inspiraci pro ženy zase přinášíme dámské funkční triko Dynafit Tour Light Merino Longsleeve, které v sobě kombinuje funkční Dynafit Dryarn materiál s nejkvalitnější Merino vlnou, která pečuje o teplo, izolaci a komfort.

Materiál je také díky vlně velmi měkký, pohodlný a příjemný k pokožce. Vysoký podíl Merino vlny zaručuje, že vás toto termo prádlo bude spolehlivě hřát a přitom bude perfektně dýchat, takže i v případě, že jste zpocení, vám nehrozí podchlazení.

damske funkcni triko s dlouhym rukavem

Dámské funkční tričko Dynafit Tour Light Merino Longsleeve

Termo tričko s krátkým rukávem

Lehké, rychleschnoucí syntetické nebo vlněné tričko je o něco prodyšnější než tričko s dlouhým rukávem. Hodí se zejména na časný podzim nebo slunečné dny v nižších nadmořských výškách.

TIP PRO MUŽE: Pánské funkční tričko La Sportiva Embrace T-Shirt

Lehké funkční tričko La Sportiva Embrace T-Shirt využijete hlavně na náročnější turistiku a lezení. Zesílená ramena na tričku přijdou vhod při delším nošení batohu. Díky antibakteriální úpravě nemusíte tričko prát tak často, což ušetří vaši peněženku i životní prostředí.

la sportiva tričko s krátkým rukávem

Pánské funkční tričko La Sportiva Embrace T-Shirt

TIP PRO ŽENY: Dámské funkční tričko Ortovox 150 Cool Lost T-Shirt

Tričko Ortovox 150 Cool Lost je ideální do letních a podzimních dnů, ať už se chcete vydat na lezení po skalách, horách, turistiku nebo jiné výkonnostní aktivity, ale také na dlouhé a intenzivní podzimní skialpové výstupy. Kombinace merino vlny, vláken Tencel a speciální technologie předení BETA-SPUN má za následek velmi pevné, odolné a přesto jemné a příjemné tričko.

Izolační vrstva podzimního turistického oblečení

Navzdory slunečnému počasí během dne, podzim s sebou přináší chladné večery a rána, nebo náhlé změny teplot, které mohou představovat nebezpečí prochladnutí. Izolační vrstva vás udrží v teple v případě změny teploty. Pro izolační vrstvy si většina turistů obvykle volí buď péřovou bundu nebo fleecovou mikinu.

Péřová bunda

Pápěří (prachové peří) je nejlepším lehkým izolantem, který udržuje studený vzduch venku. Lehká, stlačitelná a kvalitní péřová nebo syntetická bunda je vaší pojistkou při podzimní turistice a stojí za vyšší náklady. Když totiž slunce zapadne, bude mnohem chladněji, než byste čekali.

Dávejte si však pozor na to, aby péřová bunda nebyla vystavena vlhkosti. Před deštěm a vlhkým počasím vás pápěří neochrání, k tomu budete potřebovat ještě vnější nepromokavou bundu.

TIP PRO MUŽE: Pánská péřová bunda Mammut Eigerjoch Advanced IN Hooded

Hledáte lehkou, technickou, teplou a zároveň kompaktní bundu? Mammut Eigerjoch Advanced IN splní všechny vaše požadavky. Kombinace špičkových izolačních materiálů, technické prvky a odolný vrchní materiál dělají z této bundy neodmyslitelnou část vašeho podzimního turistického šatníku.

Pánská péřová bunda Mammut Eigerjoch Advanced IN Hooded

TIP PRO ŽENY: Dámská izolační bunda Salewa Ortles RDS Down Hybrid

Hybridní, teplá izolační bunda Salewa Ortles RDS Down Hybrid je nejtechničtější bunda značky Salewa pro všechna turistická dobrodružství. Izolace RDS z kachního prachového peří zachycuje teplo uvolněné z vašeho těla a udržuje vás v teple a pohodlí po celou dobu.

 Dámská izolační bunda Salewa Ortles RDS Down Hybrid

TIP PRO MUŽE: Pánská flísová mikina Northfinder Maurice

Flísová mikina Northfinder Maurice se stane vaší univerzální střední, izolační vrstvou v chladnějším podzimním období roku. Flísový materiál Northpolar 300 je nejen neuvěřitelně příjemný na dotek, ale také skvěle udržuje tepelný komfort a efektivně odvádí pot.

Pánská fleecová mikina Northfinder Maurice

TIP PRO ŽENY: Dámská flísová mikina Mountain Equipment Eclipse Hooded

Skvěle padnoucí fleecová mikina Mountain Equipment Eclipse Hooded je vysoce hřejivá a hodí se na jakékoliv outdoorové aktivity v horách. Díky antibakteriální úpravě Polygiene® se v mikině budete cítit stále svěže, i kdybyste v ní strávili několik dní za sebou.

Dámská fleecová mikina Mountain Equipment Eclipse Hooded

Nepromokavé bundy do větru a deště

 

Nepromokavé turistické bundy

I když předpověď mluví o 0% pravděpodobnosti deště, vždy, skutečně vždy, si s sebou sbalte i nepromokavou bundu do deště. Počasí se totiž zejména v horách může změnit doslova z minuty na minutu. Vaše vnější vrstva slouží jako vaše první linie obrany před živly.

TIP PRO MUŽE: Pánská turistická bunda Mammut Crater HS Hooded Jacket

Bunda Mammut Crater HS Hooded Jacket Men je 3-vrstvá bunda s kompletně voděodolnou GORE-TEX® membránou. Výsledkem je robustní bunda, která vydrží všechny druhy horského počasí: nárazový vítr, déšť a sníh.

turisticke bundy

Pánská turistická bunda Mammut Crater HS Hooded Jacket

TIP PRO ŽENY: Dámská nepromokavá bunda Ortovox 3L Ortler Jacket

Bunda Ortovox 3L Ortler Jacket zvládne bouřlivé deštivé počasí i husté sněžení. Přestože je bunda velmi odolná, je částečně elastická a příjemná na dotek. Zkrátka, jedná se o skvělou kombinaci lehkosti, ochrany, funkčnosti a skvělého designu.

 Dámská nepromokavá bunda Ortovox 3L Ortler Jacket

Nepromokavé kalhoty pro podzimní turistiku

Během podzimní túry pravděpodobně narazíte na více překážek než obvykle. Letní bouře mohly zapříčinit popadání stromů na cesty a podzimní větry pravděpodobně rozfoukaly větvičky a jiné nečistoty.

V kvalitních podzimních kalhotách však můžete čelit jakýmkoli překážkám při turistice. Udrží vás v teple a pohodlí, aniž by vás omezovaly v pohybu. Ujistěte se proto, že vrstvy, které si vyberete pro dolní část těla, vám umožňují snadný pohyb. Při rozhodování se můžete inspirovat našimi tipy, jak vybrat turistické kalhoty.

Tradiční outdoorové kalhoty

Pokud se chystáte na dlouhou nebo vícedenní túru, pak jsou tradiční turistické kalhoty to správnou volbou. Outdoor kalhoty jsou vyrobeny z odolného materiálu, který je prodyšný a zároveň odolný vůči povětrnostním vlivům. Typicky je tímto materiálem směs polyesteru a nylonu. Dalším charakteristickým znakem turistických kalhot je, že obvykle mají spoustu kapes. Mnohy oceníte právě i kalhoty do deště, které vás udrží v suchu i při lijáku.

TIP PRO MUŽE: Pánské outdoorové kalhoty La Sportiva Monument Pant

Kalhoty Monument jsou technicky propracované, a proto se řadí k nejpopulárnějším od značky La Sportiva. Elastický pas si jednoduše přizpůsobíte díky stahovací šňůrce a elastická, prodyšná tkanina poskytne maximální pohodlí a volnost pohybu. Velkou výhodou jsou také zipy ve spodní části kalhot, stahovací šňůrka na lemu a malý háček, kterým si přichytíte kalhoty k botě.

Pánské kalhoty La Sportiva Monument Pant

TIP PRO ŽENY: Dámské outdoorové kalhoty Karpos Fantasia EVO

Hledáte kalhoty do teplejšího počasí pro různé outdoorové aktivity? Fantasia Evo jsou ideální pro méně náročné výlety i vysokohorskou turistiku. Zaručí Vám maximální svobodu pohybu, odolnost vůči oděru, rychlé schnutí při nepříznivém počasí a také chladivý pocit v teplých letních dnech. A to vše díky materiálu K-Stretch s DWR úpravou, ze kterého jsou vyrobeny.

 Dámské kalhoty Karpos Fantasia EVO

Turistické legíny

Existuje také mnoho legín navržených outdoorovými značkami speciálně na turistiku. Jsou vyrobeny s ohledem na odolnost a pohodlí a mnohé z nich mají vyztužení kolem kolen, hýždí a švů, aby bránily roztržení.

TIP PRO MUŽE: Pánské legíny Dynafit Ultra 2

Legíny Dynafit Ultra 2 jsou ideální nejen pro dlouhá a náročná turistická dobrodružství, ale hodí se i na klasickou rekreační turistiku nebo běh. Úplnou svobodu pohybu zajistí 4-směrný strečový materiál.

Pánské turistické legíny Dynafit Ultra 2

Vzhůru poznávat podzimní krásy přírody

Podzim je jedním z nejkrásnějších období v roce. Předtím, než se vydáte na cestu, si sami zkontrolujte povětrnostní podmínky a dobře se na vaše outdoorové zážitky připravte.
Věříme, že vám tento článek poskytl spoustu nápadů, jak se vhodně obléknout na podzimní turistiku, abyste zůstali v teple a suchu. Výše zmíněné turistické oblečení spojuje funkční vlastnosti potřebné při podzimní turistice se stylem a pohodlím. Oblečte se na Outdoorlive.cz a vykročte na vaše podzimní dobrodružství.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.