NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Obujte se během podzimu do vhodné turistické obuvi: Na jaké parametry se zaměřit?

Obujte se během podzimu do vhodné turistické obuvi: Na jaké parametry se zaměřit?
Co by měla splňovat kvalitní turistická obuv? Zjistěte, na co se při výběru podzimních bot na turistiku zaměřit, a inspirujte se našimi tipy.

Základ nejlepší turistické obuvi na podzim tkví v nepromokavosti

Nepromokavé turistické boty jsou základem, bez kterého byste se na podzimní turistiku neměli vydávat. I když to tak nemusí na první pohled vypadat, počasí v období podzimu se dokáže změnit z hodiny na hodinu a sluneční paprsky tak může snadno vystřídat mrholení, déšť nebo dokonce první sněhové vločky.

Nepromokavá turistická obuvvodoodpudivou membránu, která je navrstvena do syntetických nebo kožených materiálů v botě. Tato vodotěsná vrstva je často vyrobena z materiálu Gore-Tex. Hydroizolace z Gore-Texu zabraňuje prosakování vody přes samotnou botu a postará se tak o to, abyste během turistiky v přírodě měli nohy po celou dobu v suchu. Zároveň je prodyšná, díky čemuž budou vaše chodidla volně dýchat.

Díky pevné obuvi předejdete zraněním

Při výběru turistické obuvi na podzimní procházky nebo náročnější zdolávání terénů nezapomínejte na to, aby vám boty poskytovaly potřebnou ochranu. Pěší turistika vyžaduje, aby vaše nohy držely v botách pevně, neohýbaly se a neklouzaly. Ochráníte tak nohy nejen před otlaky a odřeninami, ale také před vážnějšími zakopnutími nebo uklouznutím, které by mohlo vést ke zranění.

Hledejte obuv se zesílenou gumovou špičkou a chráničem paty. Tyto funkce vám pomohou snížit riziko zranění při turistice v nerovném terénu. Výztuže nejenže chrání vaše chodidla, ale také vám pomohou podepřít je na šikmých svazích a kluzkých cestách.

Nízká turistická obuv

Nízké turistické boty nechávají vaše kotníky odhalené a neposkytují tolik podpory. Jsou však lehčí, prodyšnější a rychleji schnou. Nabízejí vám větší efektivitu a můžete v nich překonat delší vzdálenosti s vynaložením stejného množství energie, jako kdybyste měli na nohách vysoké turistické boty.

V chladnějším podzimním počasí však nemusí poskytovat dostatečné teplo a ochranu před větrem a deštěm. Pokud se tedy rozhodnete pro nižší boty, sáhněte po kvalitních termo ponožkách, například z merino vlny, které vaše nohy udrží v teple a v suchu a zabrání zbytečnému nachlazení.

 nizka turisticka obuv damska

Dámská turistická obuv Salewa Alp Trainer 2

Vysoká turistická obuv

Vyšší turistické boty jsou vhodné zejména pro delší výlety nebo nepříznivější počasí. Poskytují lepší podporu, protože obepínají kotníky a chrání je před chladem i poraněním. Kromě toho také ochrání vaše kotníky před ostrými kameny a větvemi na trase.

Sáhněte po nich zejména v deštivějším počasí, kdy může blátivý terén představovat větší riziko uklouznutí. Také je upřednostněte s blížícím se zimním obdobím, kdy se teploty v horách dotýkají bodu mrazu.

Všímejte si podrážky boty

Jakákoli turistická obuv, kterou si koupíte, musí mít podrážku, která poskytuje dobrou přilnavost. Odolnost vůči uklouznutí je základním kritériem kvalitní turistické obuvi.

Proto je důležité, abyste se před koupí turistických bot dobře podívali na materiál a design podrážek. V současnosti je většina podrážek vyrobena z foukané gumy nebo uhlíkové gumy. Turistická obuv musí mít podrážku, která dokáže dobře fungovat na suchém i mokrém terénu. Podrážka také musí poskytovat dobrou přilnavost na zasněžených a blátivých cestách. Vícesměrný běhoun je nejlepším typem designu na vaší podrážce. Tento design vám pomůže vyhnout se uklouznutí a jít dolů kopcem bez zakopnutí.

turistické boty salewa

Pánská turistická obuv Salewa MS MTN Trainer Mid GTX

Dámské turistické boty, které si zamilujete

Hledáte kvalitní dámské turistické boty vhodné na podzim, které by splňovaly výše uvedené parametry a doprovázely vaše nohy na podzimních dobrodružstvích? Inspirujte se našimi tipy, které se u zákazníků těší velké oblibě:

TIP Č.1: Turistická dámská obuv Salewa MTN Trainer 2 Mid GTX

Salewa MTN Trainer 2 Mid GTX jsou lehké a odolné dámské turistické boty od značky Salewa s Gore-Tex membránou navržené tak, aby poskytovaly co největší pohodlí a flexibilitu ve smíšeném i technickém terénu. Tato bota disponuje patentovaným 3F systémem, který zaručuje flexibilitu a stabilitu chodila. Technologii Flex Collar, která podporuje kotník při strmých sestupech a umožňuje mu přirozený pohyb i při nošení těžkého batohu, oceníte zejména při dlouhých a náročných túrách během podzimních dnů. O stabilitu a bezpečnost se stará podrážka Vibram® WTC se skvělým gripem na různých površích.

Je to ideální obuv pro ty ženy, které hledají odolnou, ale pohodlnou obuv pro vysokohorské túry nebo dlouhé treky.

salewa ms mtn trainer mid gtx

Dámská turistická obuv Salewa MTN Trainer 2 Mid GTX

TIP Č.2: Dámská turistická obuv Mammut Nova III Mid GTX

Mammut Nova III Mid GTX jsou kvalitní turistické boty, tentokrát od značky Mammut. Svršek této lehké pohodlné a kvalitní obuvi je z Terracare® nubukové kůže v kombinaci s nepromokavým softshellovým materiálem. Kůže Terracare® se dlouhodobě vyrábí v Německu pomocí nejekologičtějších technologií. Prodyšná, vodotěsná membrána GORE-TEX® Performance Comfort Footwear poskytuje všestrannou ochranu při měnících se klimatických podmínkách. Podrážka Vibram Frog® Grip sole s hlubokým vzorem – šestihranné výstupky, díky kterým budou boty protiskluzové (zabrání případnému uklouznutí) a zvládnou i náročný terén.

Tato bota je vhodná na lehkou turistiku, ale i běžné nošení během podzimu.

dámske turistické boty Mammut

Dámská turistická obuv Mammut Nova III Mid GTX

Pánská turistická obuv do náročného terénu

Na komfort a pevnou nohu při chůzi myslíme i na pány, kteří si mohou vybrat z bohaté nabídky kvalitních vysokých nebo nízkých turistických bot pro muže, se kterými budou jejich podzimní výlety pohodlné, ale zároveň bezpečné. Prohlédněte si například tyto tipy od známých značek jako Garmont nebo CMP:

TIP Č.1: Pánská turistická obuv Garmont Vetta Tech GTX

Turistické boty Garmont Vetta Tech GTX jsou nejideálnějším řešením pro náročné turisty. Odolný svršek ze semišové kůže s GORE-TEX membránou udrží nohy v suchu a teple i v nepříznivých podmínkách. Ochranný límec ze síťoviny účinně zabrání odírání a podšívka z měkké lycry poskytne optimální podporu kotníku bez bolestivých tlakových bodů a také chrání před vniknutím malých kamínků a úlomků. Podrážka Michelin Offroad 2K zajišťuje vynikající trakci a stabilitu na smíšeném povrchu, skále nebo sutině.

Dokonalost těmto botám dodává ekologická stélka Ortholite® UltraLite™ s kombinovanou strukturou, která poskytne maximální pohodlí a komfort během celodenní podzimní túry.

 turistické boty garmont

Pánská turistická obuv Garmont Vetta Tech GTX

TIP Č.2: Pánská turistická obuv CMP Rigel Mid Trekking

Boty CMP Rrigel Mid jsou výbornou volbou v poměru cena/výkon. Svršek ze semišové kůže s membránou Clima Protect zajistí, že nohy zůstanou v suchu. Díky zesílenému materiálu po obvodu boty jsou také dostatečně odolné vůči mechanickému poškození. CMP obuv vám zaručeně zajistí stabilitu, bezpečnost i pohodlí během krátkých podzimních procházek, ale i náročnějších trekingových túr.

trekingová obuv cmp

Pánská turistická obuv CMP Rigel Mid Trekking

Dětské turistické boty

Nezapomínejte ani na to, abyste kvalitní podzimní boty zabezpečili i vašim dětem. Pro děti je důležité, aby měly ve svých turistických botách dostatek místa, aby se předešlo únavě, bolavým nohám a aby se zajistilo, že nedochází k vnitřnímu klouzání nohy, které by mohlo vést k bolestivým puchýřům. Prohlédněte si náš tip na turistickou obuv vhodnou pro děti:

TIP Č.1: Dětská turistická obuv CMP Kids Rigel Mid

Potřebujete pro děti obuv, kterou běžně vynosí v přechodném období podzimu, ale zvládne i podzimní turistiku? Boty CMP Rrigel Mid jsou výbornou volbou v poměru cena/výkon. Svršek ze semišové kůže s membránou Clima Protect zajistí, že nohy zůstanou v suchu a díky zesílenému materiálu po obvodu boty jsou také dostatečně odolné vůči mechanickému poškození. Podrážka Fullon GRIP dodá dětem jistý krok v jakémkoli terénu.

detské turistické boty CMP

Dětská turistická obuv CMP Kids Rigel Mid

Co by také nemělo chybět v podzimní výbavě?

Našli jste si už vhodné turistické boty, ve kterých prochodíte letošní podzim? Nepodceňte ani výběr vhodných doplňků, které vám dodají pocit komfortu, tepla a zajistí vám vhodné podmínky pro výlety během podzimu. Zde jsou některé z nich:

Vlněné ponožky

Vlna je zlatým standardem v materiálech turistických ponožek. Vlněné ponožky mnohem lépe regulují teplotu, odvádějí pot a udržují vaše nohy v suchu v deštivých podmínkách.

Je důležité, abyste se ujistili, že vaše podzimní turistické ponožky nejsou příliš tenké. Ty totiž mohou snížit váš krevní oběh a způsobit prochladnutí nohou. Dalším doporučením je, abyste si na podzimní túry s sebou vzali alespoň jeden pár ponožek navíc, do kterých se přezujete v případě, že váš první pár promokne.

Turistické návleky na boty

Chcete-li si být jisti, že své nohy udržíte v suchu po celou dobu, sáhněte i po turistických návlecích na obuv.

Návleky často sahají pod kolena a ochrání nejen vaše kalhoty, ale také obuv v každém počasí a prostředí. Díky hydrofobní úpravě jsou vodě a větru odolné, takže i při nejnáročnějších túrách budete mít nohy v suchu a teple.

turistické návleky na nohy

Návleky Salewa Trekking Gaiter

Sportovní vložky do bot

Nejde jen o to, aby vám během podzimu boty nepromokly zvenčí, ale také o to, abyste měli sucho v jejich nitru. Zajistěte si proto na vaše delší turistické výlety během podzimu i další náhradní vložky do turistických bot.

Po dlouhém dni turistiky je jednoduše vytáhnete a vyměníte za nové. To dá, vašim právě použitým, vložkám celý den odpočinku, aby se odpařila přebytečná vlhkost nebo pot.

Jak rozchodit turistické boty?

I ty nejlepší boty na turistiku je potřeba rozchodit a roztáhnout, jinak se vám „odvděčí“ bolestivými otlaky.

Ptáte se, jak si na ně zvyknout tak, abyste se těmto nepříjemnostem vyhnuli? Místo toho, abyste si vaše nové podzimní boty obuli rovnou na celodenní turistický výlet, vyzkoušejte je nejprve nanečisto ve vlastním domě. Obujte si ponožky, které budete mít i na turistice, zavažte si je tak těsně, jako byste to už dělali naostro a udělejte si v nich malou turistickou zkoušku po domě. Případně se v nich můžete vydat i do města na kratší dobu tak, aby vás boty nestihly otlačit.

Stačí, když tento proces párkrát zopakujete, a uvidíte, že s botami se snadno sžijete a budete si je moci obout na vaše outdoorové dobrodružství bez většího rizika z otlaků.

Obujte se správně a vyražte na podzimní dobrodružství

To, jak si užijete podzimní outdoorové chvíle v přírodě, do značné míry závisí na tom, co bude na vašich nohou a jaké bezpečí a komfort vám bude tato obuv zajišťovat.

Kvalitní turistické boty by však měly být investicí, kterou si vyberete poctivě a s ohledem na přínos, který vám nabídne nejen během následujícího podzimu, ale i mnoho dalších let.

Na Outdoorlive.cz si vyberete nejen kvalitní turistickou obuv, ale také podzimní turistické oblečení, díky kterým nepromarníte ani jednu možnost na čas strávený v podzimní přírodě.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.