NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Nejlepší freestyle koloběžky: Vyberte si tu pravou

Nejlepší freestyle koloběžky: Vyberte si tu pravou
Láká vás adrenalin a přemýšlíte, jak zvolit vhodnou freestyle koloběžku? Podívejte se, na co se při výběru koloběžky zaměřit, i na to, jak zvládnout základní triky.

Jaký je rozdíl mezi klasickými a freestyle koloběžkami?

Klasická koloběžka slouží k obyčejné přepravě z místa A do místa B a je určena pro rovné, nenáročné trasy.

Freestyle koloběžka je navržena speciálně k tomu, aby se na ní dělaly skoky, triky nebo kaskadérské kousky.

Freestyle, skákací koloběžky jsou dražší než klasické koloběžky kvůli vyšším nákladům na design a výrobu. Koloběžka, která odolá různým otřesům, potřebuje využívat lepší komponenty a materiály. Díky kvalitnějším komponentům je freestyle koloběžka zároveň pevnější, odolnější a má delší životnost.
Taková koloběžka má také jiná řídítka než klasická koloběžka. U freestyle koloběžky nemůžete nastavit výšku, jelikož řídítka mají pevnou výšku. Dalším specifikem je zesílená výztuž desky, tyče a koleček.

freestyle hulajnoga Spokey

Spokey revert Basic

Na co se zaměřit při výběru freestyle koloběžky?

  • Velikost musí sedět

Freestyle koloběžka by měla přesně odpovídat velikosti jezdce, který ji bude používat. Jelikož tyto koloběžky nejsou nastavitelné, výška řídítek u koloběžky musí ideálně pasovat k výšce jezdce. Správná velikost koloběžky poskytuje nejen pohodlí, ale také vynikající rovnováhu při předvádění triků.

  • Určete nosnost jezdce

Jak vysoká je celková přípustná hmotnost, kterou lze freestyle koloběžku zatížit? Na trhu naleznete koloběžky do 50 kg určené primárně pro děti, koloběžky do 100 kg pro teenagery a dospělé, ale i koloběžky do 120 kg. Celková přípustná hmotnost ovlivňuje výkon a kvalitu jízdy na koloběžce.

  • Přihlédněte k úrovni dovedností

Prakticky všechny freestylové modely jsou vhodné i pro začátečníky, ale ti, kdo mají zkušenosti s tímto adrenalinovým sportem, si možná budou chtít vybrat model vyšší kategorie, který jim pravděpodobně vydrží déle.

  • Prohlédněte si tyč koloběžky

Tyč koloběžky je dalším velkým faktorem při výběru koloběžky na skákání. Tyč by měla sahat po boky nebo pas, abyste dosáhli maximálního pohodlí, vyvážení a většího výkonu. Někteří zkušenější jezdci si vybírají o něco nižší a užší tyče, které zrychlují celkový zážitek z jízdy.

  • Zaměřte se také na kolečka na freestyle koloběžky

Velikost kol je dalším důležitým faktorem, který je třeba zvážit. Výběrem větších kol získáte delší vzdálenost klouzání. Poskytují také tlumení nárazů a nejlépe se hodí k větší desce. Koloběžky s většími prkny a koly se více hodí pro jízdu na ulici než pro trikovou jízdu. Menší kola jsou lehká a lépe dokáží zrychlovat a zpomalovat jízdu. To zajišťuje, že vaše koloběžky jsou agilnější a svižnější, díky čemuž máte lepší poloměr otáčení a lehčí koloběžku pro předvádění triků.

 kółka na hulajnogach freestyle

Spokey Backyard Extreme

Freestyle koloběžka pro děti

Výběr dětské koloběžky je o něco náročnější než výběr freestyle koloběžky pro dospělého. Když vaše dítě začne cvičit kaskadérské kousky a triky, sáhněte po koloběžkách, které jsou pohodlné, určené pro správnou váhovou kategorii a nezapomínejte také ani na výšku tyče, o které hovoříme výše. V neposlední řadě se ujistěte, zda je vaše dítě připraveno a dostatečně staré na to, aby začalo cvičit kaskadérské kousky.

Dětské motorické dovednosti se liší nejen podle věku, ale také podle talentu a množství pohybu. Obecně však platí, že každé dítě, které dokáže kráčet stabilní chůzí, může jezdit na koloběžce. Pokud však vaše dítě stále potřebuje velkou tříkolovou koloběžku pro rovnováhu, není připraveno na triky a freestyle koloběžky.

Přilby na koloběžky jsou neodmyslitelnou součástí

Jízda na freestyle koloběžce vyžaduje určitou úroveň motoriky. V každém případě byste neměli zejména u dětí, ale i u dospělých zapomínat na ochranu hlavy. Zajistěte si proto přilbu na koloběžku, která vás a vaše dítě při adrenalinových kouscích ochrání.

Náš výběr: Freestyle koloběžky na skákání + základní výbava

Freestylová koloběžka Spokey Revert

Tato koloběžka na skákání je skvělou volbou jak pro ty, kteří chtějí teprve začít své dobrodružství s koloběžkou, tak i pro zkušené skatery.
Koloběžka Spokey Revert byla vytvořena na speciální triky na koloběžce ve skateparku, proto byla vyrobena z těch nejkvalitnějších materiálů. Vydrží vysoké zatížení, ke kterému dochází při provádění triků a při jízdě přes překážky. Umožňuje provádět barspiny na vysoké úrovni.

niebiesko-czarna hulajnoga freestyle Spokey

Freestylová koloběžka Spokey Mirror

Tato koloběžka je navržena pro nejnáročnější uživatele a milovníky speciálních triků ve skateparku.
Koloběžka Spokey Mirror patří mezi odolné a lehké freestyle koloběžky, díky čemuž se skvěle hodí pro extrémní jízdu ve skateparku. Kvalita je velmi důležitá, proto je koloběžka vyrobena z těch nejsilnějších materiálů, díky čemuž vydrží vysoké zatížení, ke kterému dochází při předvádění triků a při jízdě přes překážky. Unikátní design jí dodává barevný hliník.

hulajnoga Spokey

3 dílná sada chráničů Spokey HASBRO ARMOR

Sada chráničů na kolena, lokty a zápěstí je důležitou součástí výbavy na freestyle koloběžku.

Můžete si vybrat mezi soupravou pro nejmladší uživatele (25 – 50 kg) nebo soupravou pro dospělé.

Poskytují vynikající ochranu při jízdě na koloběžce, bruslích i skateboardu. Nízká hmotnost a měkké polstrování poskytují maximální pohodlí během jízdy. Chrániče jsou připevněny suchým zipem, díky kterému si je každé dítě umí samostatně nasadit nebo sundat.

Juniorská BMX přilba Spokey NINJA

Nezbytnou součástí vybavení každého milovníka skatingu je přilba, která chrání hlavu před úrazy. Přilba Spokey NINJA poskytuje absolutní ochranu hlavy a vynikající odvětrání. Díky regulačnímu systému Head Lock si helmu jednoduše nastavíte na Váš obvod hlavy.

Jak pečovat o freestyle koloběžku?

Pravidelná údržba je základem pro zachování dobrého stavu freestyle koloběžky. Pravidelně byste měli dotáhnout šrouby a zkontrolovat jednotlivé díly. Freestyle koloběžka vůbec nemá ráda vlhkost, vodu a písek, proto po každé jízdě očistěte všechny nečistoty a poté osušte všechna mokrá místa měkkým hadříkem. Doporučuje se také pravidelné mazání kuličkových ložisek hlavového složení.

BONUS: 4 chytré triky pro začátečníky

  1. Bunny Hopp

Perfektní trik pro začátečníky. Zvedněte kola ze země jedno po druhém, nejprve přední a potom zadní. Tímto způsobem obě kola nemají na krátký okamžik žádný kontakt se zemí.

Návod jak zvládnout Bunny Hopp 

  1. Grinds

Grinds, tedy klouzání po hranách, je ideální i pro začátky na freestyle koloběžce. Je důležité, aby byl okraj velmi ostrý a rovný. Můžete vyzkoušet klouzání po zábradlí, avšak nezapomeňte na dostatečnou ochranu a použijte přilbu a chrániče.

Návod jak zvládnout Grinds 

  1. Barspin

Pro barspin byste měli být schopni učinit bunny hop. Jakmile jste ve vzduchu, otočte při skákání řídítka jednou kolem vlastní osy.

Návod jak zvládnout Barspin

  1. Three-Sixty (360)

Ve vzduchu se jednou otočíte kolem sebe a uděláte 360°. Je důležité, abyste se nepustili řídítek a aby vaše nohy neopouštěly palubu. Pro začátek můžete vyzkoušet také otočku o 180°, tedy poloviční otočku.

Návod jak zvládnout Three sixty

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.