NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Jak správně pečovat o termoprádlo? Poradíme vám!

Jak správně pečovat o termoprádlo? Poradíme vám!
K tomu, aby funkční oblečení plnilo svou funkci co nejlépe, musíme o něj poctivě pečovat a správně vrstvit. Přečtěte si naše tipy a termoprádlo vám poslouží roky.

Co je to funkční oblečení?

Funkční oblečení je typ outdoorového oblečení vyrobeného z látek, které mají specifické vlastnosti z hlediska regulace tělesné teploty, pohodlí a ochrany před různými vlivy počasí. Tato syntetická vlákna rychleji schnou a lépe se zahřejí a jsou často větruvzdorná a částečně voděodolná, díky čemuž jsou skvělou volbou při různých sportech a outdoorových aktivitách.

Princip tří vrstev funkčního oblečení

Princip tří vrstev je jednoduchý a fungující systém, který kombinuje více vrstev funkčního oblečení a zajišťuje tak maximální komfort.

Jedná se o tyto vrstvy:

Vrstva 1 – Termoprádlo

Termoprádlo je první vrstvou oblečení, která přijde do kontaktu s vaší pokožkou. Pomáhá regulovat tělesnou teplotu tím, že odvádí pot z pokožky a udržuje ji v suchu.

Jelikož je termo oblečení z dvouvrstvé tkaniny, zachycuje více tělesného tepla, než by dokázala jedna vrstva oblečení. Při nošení pod běžným oblečením dokáže termoprádlo člověka v chladném prostředí zahřát i mnoho hodin.

Termo oblečení také poskytuje pohodlí a volnost pohybu při jakýchkoli outdoorových aktivitách.

Několik tipů na kvalitní termoprádlo:

 

Termoprádlo dámské

 

TIP na funkční triko s dlouhým rukávem: Dámské funkční triko Dynafit Speed Dryarn Longsleeve

Jedná se o lehké termo tričko Dynafit Speed Dryarn s dlouhým rukávem, ideální jako základní vrstva pro skialpové a lyžařské túry. Díky jeho hmotnosti jej ocení i trailoví běžci a aktivní sportovci. Funkční elastický materiál Dynafit Dryarn aktivně odvádí vlhkost, díky čemuž vám při zpocení nehrozí prochladnutí. Vysoký komfort umocňuje bezešvý střih a antibakteriální technologie, která zabraňuje tvorbě nepříjemných pachů.

damske termo triko s dlouhym rukavem Dynafit

Dámské funkční triko Dynafit Speed Dryarn Longsleeve

TIP na termo set: Dámský set funkčního prádla Craft Core Dry Baselayer

Sada CRAFT CORE Dry Baselayer je zaměřena na sportovce orientované na volný čas, kteří hledají pohodlné, lehké a funkční prádlo. Sada termo trička s dlouhým rukávem a dlouhých termo kalhot je vyrobena z tenké, recyklované funkční textilie s efektivním odvodem vlhkosti. Ergonomický střih s plochými švy umožňuje ideální padnutí a maximální volnost pohybu.

dámské termoprádlo Craft

Dámský set funkčního prádla Craft Core Dry Baselayer

Termoprádlo pánské

 

TIP na termo kalhoty: Pánské termo kalhoty Dynafit Speed Dryarn Tights

Jedná se o lehké termo legíny Dynafit Speed Dryarn, které jsou ideální jako základní vrstva pro skialpové a lyžařské túry. Díky velmi nízké hmotnosti je ocení i trailoví běžci a aktivní sportovci. Toto kvalitní termo oblečení pro muže Vás spolehlivě ochrání před prochladnutím a udrží vnitřní klima těla v komfortu.

 termo kalhoty pánské

Pánské termo kalhoty Dynafit Speed Dryarn Tights

TIP na termo tričko: Pánské funkční tričko Craft PRO Wool Extreme X

CRAFT Pro Wool Extreme X je vysoce prodyšné funkční tričko pro všechny milovníky zimních sportů. Směs rychleschnoucích syntetických vláken a merino vlny potlačuje tvorbu nepříjemných pachů, zajišťuje příjemný pocit sucha a maximální pohodlí. Vaflová struktura trička účinně zadržuje teplo. Pokud toužíte po maximálním tepelném komfortu i během dlouhých sportovních aktivit, pak se jedná o ideální možnost.

termoprádlo craft

Pánské funkční tričko Craft PRO Wool Extreme X

Vrstva 2 – Termoizolační oblečení

Funkcí střední vrstvy je zajistit, abyste zůstali v teple. Zároveň musí být schopna transportovat vlhkost. Tloušťka této vrstvy se mění v souladu s teplotou a počasím.

U druhé vrstvy můžete sáhnout například po funkční mikině nebo termo roláku, ale zároveň může být druhou vrstvou i péřová bunda.

TIP: Dámská funkční mikina Mammut Aconcagua Light ML Hooded

Střední vrstva, na kterou se můžete spolehnout ve vysokých horách i procházkách po přírodě. Funkční bunda Aconcagua Light ML Jacket je vhodná na různé horské podmínky. Lehký, pohodlný a pružný materiál Pontetorto Technostretch s vysokou prodyšností Vám poskytne ideální podmínky při stoupání i klesání.

 termo mikina Mammut

Dámská turistická mikina Mammut Aconcagua Light ML Hooded

Vrstva 3 – Nepromokavé bundy a kalhoty

Jedná se o vnější vrstvu, která vás ochrání před sněhem, větrem nebo deštěm. Je velmi důležité pochopit, že prodyšná látka je schopná „dýchat“ pouze páru – ne pot v tekuté formě. Pokud zaznamenáte kondenzaci na vnitřní straně vnější vrstvy, můžete mít pocit, že vnější vrstva není vodotěsná – problém se však často dá vyřešit správnou vnitřní a střední vrstvou. Správné použití vnitřní a střední vrstvy je totiž rozhodující pro získání plné funkce vnější vrstvy. V předchozím článku jsme rozebírali rozdíly mezi turistickými kalhotami a o tom, jaké je jejich využití při různých outdoor aktivitách. Určitě na něj hoďte očko :)

TIP: Pánská nepromokavá bunda Mountain Equipment Garwhal Jacket

Nepromokavá bunda Mountain Equipment Garwhal je skvělou vrchní vrstvou, která vás ochrání v nepříznivém počasí. Špičková membrána Gore-Tex® Paclite® je vodě i větruodolná a vysoce prodyšná. Tvarované rukávy se zkosenými manžetami a prodloužená záda dělají z této bundy skvělého společníka i pro horolezce.

 nepromokava termo bunda panska

Pánská nepromokavá bunda Mountain Equipment Garwhal Jacket

Termo oblečení

Pojďme se nyní detailněji podívat na první vrstvu funkčního oblečení, kterou je termoprádlo.

Tloušťky termoprádla

  • Tenké termoprádlo

Tenké termoprádlo velmi dobře odvádí vlhkost a udržuje pokožku v suchu. Toto oblečení se používá při aktivitách s velmi nízkou intenzitou během teplejších dnů nebo při aktivitách s vysokou intenzitou v chladnějších dnech. Je vhodné pro běh, běžky nebo lyžování.

  • Středně tlusté termoprádlo

Střední termoprádlo je vhodné pro chladné nebo velmi chladné dny s mírnou intenzitou, kdy se částečně hýbete, ale také trávíte nějaký čas v sedě nebo ve stoje bez pohybu. Také po něm můžete sáhnout i při vysoké intenzitě při velmi nízkých teplotách vzduchu. Hodí se na běh při nízkých teplotách, turistiku v chladném počasí, lyžování a jiné aktivity.

  • Tlusté termoprádlo

Tlusté termoprádlo je vhodné do velmi chladného počasí. Můžete jej využít pro jakýkoli druh aktivity, především však na turistiku a expedice.

Materiály termoprádla

Většina termoprádla je vyrobena ze dvou druhů tkanin: merino vlny a syntetických tkanin, jako je polypropylen. Tyto tkaniny neabsorbují vlhkost velmi dobře, ale vytahují ji ven, kde se rychleji odpařuje a zachovává suchý pocit na pokožce.

Obě tyto látky mají podobné vlastnosti: účinně odvádějí vlhkost od pokožky, schnou mnohem rychleji než bavlněné prádlo a snižují kolísání tělesné teploty.

  • Syntetika

Na termoprádlo se používá řada různých syntetických materiálů, protože dobře odvádějí vlhkost a poskytují dodatečné teplo. Výhodou syntetiky je jeho schopnost rychle schnout. Má však i určité nedostatky – je třeba ho vyprat po každém aktivním použití, aby nezapáchal.

  • Merino vlna

Merino vlna je velmi měkká a přidává se do široké škály termoprádla. Používá se na tenčí termo oblečení určené k aktivnímu pohybu, i na tlustší termoprádlo určené k použití při velmi nízkých teplotách.

Termoprádlo z merino vlny velmi dobře odolává nepříjemným pachům a lze jej nosit každý den bez praní po dobu jednoho týdne. Díky schopnosti regulovat teplo je merino vlna ideální volbou pro celoroční použití.

Jak správně prát termoprádlo?

Při praní je třeba dodržovat řadu specifických pravidel, aby si vaše termoprádlo zachovalo své funkce v plné síle co nejdéle. Ve své podstatě je péče o takové výrobky velmi podobná běžnému praní kvalitního jemného oblečení. Pravidla praní by měla být v první řadě uvedena na štítku.

Pojďme se však podívat na základní prvky, kterými se lze při praní termoprádla řídit:

  • Termoprádlo neperte ve vyšší teplotě než 40 stupňů. Mohlo by tak ztratit své jedinečné vlastnosti.
  • Měli byste také nastavit režim „bez odstřeďování“, protože silné mačkání může poškodit strukturu prádla.
  • Stává se, že termoprádlo časem ztratí svou sněhobílou barvu. Nikdy nepoužívejte bělidlo, ani termoprádlo nevyvařujte. Ztratilo by tak nejen své vlastnosti, ale také vzhled.
  • Máte-li na výběr z různých režimů praní, nastavte jemné nebo ruční praní.
  • Termoprádlo perte ve speciálních prášcích nebo tekutých výrobcích. Standardní prací prostředek může zůstat v buňkách tkaniny, čímž se sníží její hřejivé vlastnosti. Zároveň nepoužívejte prostředky s obsahem chlóru.
  • Je také povoleno prát termoprádlo rukama.

Jak správně sušit termoprádlo?

Správné praní termoprádla tvoří jen polovinu úspěchu. Ještě jej totiž potřeba ho správně vysušit.

Řiďte se proto těmito tipy:

  • Nechte termoprádlo vysušit venku nebo v dobře větraném prostoru.
  • Nenechávejte jej sušit na radiátoru nebo ohřívači.
  • Vyhněte se přímému slunečnímu záření.
  • Termoprádlo nežehlete.

Zdroj: Dreamstime.com

Nepodceňte výběr kvalitního termoprádla

Správné termoprádlo vám může zajistit ještě lepší zážitek a ochránit vaše zdraví při každé outdoorové aktivitě i během chladnějších dnů. Vyzbrojte se na zimní dobrodružství s funkčním oblečením a termoprádlem od Outdoorlive.cz. Naleznete zde kvalitní značky jako Ortovox, Mammut, Dynafit, Salewa, ale i mnoho dalších osvědčených výrobců. Vyberte si z naší nabídky a vydejte se sbírat adrenalinové zážitky, které na vás tuto zimu čekají.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.