NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Jak si vybrat paddleboard? Porovnání modelů a jejich vlastností

Jak si vybrat paddleboard? Porovnání modelů a jejich vlastností
Plánujete zkusit paddleboarding? Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit a jaký model paddleboardu se vám bude hodit.

Všeobecné tipy, jak vybrat paddleboard

Chcete-li najít perfektní SUP (zkratka pro stand up paddleboard), popřemýšlejte nad faktory jako jsou předchozí zkušenosti, velikost a tvar desky, objem nebo nosnost. Zvažte také to, jak budete paddleboard skladovat a přepravovat. Nakonec nezapomeňte na příslušenství, které budete potřebovat, abyste si zpříjemnili zážitek z pádlování.

Typy paddleboardů podle využití

Univerzální all-round paddleboard

Jedná se o nejběžnější typ paddleboardu. Je perfektní volbou pro začínající vodáky, kteří uvítají extra šířku pro větší stabilitu. Tomuto typu nejvíce vyhovuje plochá voda, jako jsou jezera a rybníky.
Navzdory jejich typicky větší šířce v porovnání s jinými typy paddleboardů stále nabízí slušnou manévrovatelnost. Díky své velikosti se hodí pro rodiny s dětmi nebo domácími mazlíčky.

Paddleboard na jógu

Při cvičení jógy na paddleboardu se jedná o zcela nový zážitek. Čerstvý vzduch v kombinaci s vodou je balzámem nejen pro mysl, ale také pro tělo. Tento tvar paddleboardu je vhodný i pro pádlování na ploché vodě a cvičení související s fitness.

Doporučujeme však raději nafukovací SUP, jelikož se ve vodě drží výše než tvrdé paddle desky.

Zdroj: Dreamstime.com

Paddleboard na moře - vhodný na surfování

Na paddleboardu se surfovat naučíte snáze než na běžném surfovacím prkně, protože když se k vám dostane vlna, už stojíte a vyvažujete se.

Tyto paddleboardy na moře jsou o něco kratší a jsou zkosené, díky čemuž jsou svižné a pohotově reagují na vlny. Jejich zaoblený hrot umožňuje rychlé otáčení, díky čemuž jsou velmi dobře manévrovatelné na vlnách.

Paddleboard na závody

Závodní paddle desky jsou určeny pro vodáky, kteří se chtějí věnovat tomuto sportu aktivněji a profesionálněji.

Tyto desky jsou většinou štíhlejší a mají zúženou příď, čímž se snižuje odpor vzduchu a zvyšuje se klouzavost po vodní hladině.

Typy paddleboardů podle materiálu a uskladnění

Nafukovací paddleboard

Nafukovací paddleboardy jsou konstruovány pomocí silných PVC vrstev s křížovým stehem. Jedná se o cenově dostupnější možnost než jsou tvrdé SUP. Nafukovací paddleboard se vyplatí v případě, že cestujete a nemáte moc místa na uložení desky, nebo chcete desku přepravovat na kole, autobusem nebo letadlem.

Nafukovací paddleboardy jsou vynikající pro začátečníky, neboť jsou velmi odolné vůči nárazům a pádům.

Nafukovací paddleboard se vejde do přepravního pouzdra, které má velikost přibližně jako větší batoh. Pumpa na paddleboard bývá velice často součástí balení. Pomocí ruční pumpy nafouknete paddleboard za 5 až 10 minut nebo ještě rychleji, pokud použijete elektrickou pumpu.

Jsou mimořádně pohodlné, avšak ve srovnání s tvrdými prkny mohou mít nižší výkonnost. Jsou hůře manévrovatelné, méně stabilní a často méně odolné než epoxidové, sklolaminátové nebo dřevěné desky. Přestože jsou lehké a levné, nejsou vždy tou nejlepší volbou.

Zdroj: Dreamstime.com

Pevný paddleboard

Většina pevných desek má jádro z pěny EPS, které je obaleno skelným vláknem a epoxidem. Jedná se o poměrně lehkou, odolnou a cenově dostupnou konstrukci. Paddleboardy z uhlíkového vlákna zase představují kvalitní, ale dražší možnost. Zvolit si můžete také plastové SUP za výhodnou cenu, ale tyto paddleboardy jsou velmi těžké a nemají výkon jako jiné materiály.

Pevné desky nabízí nejlepší výkon na vodě. Přesouvají se rychleji, s větší hladkostí a s menší námahou než nafukovací paddleboardy. Pokud je tedy vaší prioritou pádlování rychle a daleko, může být pro vás vhodnější rozhodnout se pro pevný paddleboard.

Pevné SUP jsou k dispozici ve větší škále velikostí a jemně vyladěných tvarů než nafukovací SUP, takže je také pravděpodobnější, že naleznete model, který vám bude vyhovovat.

Zdroj: Dreamstime.com

Typy paddleboardů podle technických parametrů

Paddleboard musí vyhovovat vaší velikosti. Pokud deska nevytlačí správné množství vody připůsobené na vaši váhu, nebudete mít dobrou oporu a deska se může zdát nestabilní. Objem desky a nosnost jsou dva faktory, které ovlivňují, jak stabilně se budete cítit a jak dobře bude deska procházet vodou.

Objem

Objem paddleboardu, vyjádřený v litrech, udává schopnost desky plavat s hmotností na ní. Čím vyšší je objem, tím větší váhu deska unese.

Nosnost

Každý paddleboard má určenou nosnost, kterou je schopen unést. Když přemýšlíte o nosnosti, zvažte celkovou hmotnost, kterou na desku položíte, včetně vaší tělesné hmotnosti a hmotnosti jakéhokoli vybavení, jídla a pitné vody, které si s sebou vezmete.

Typy paddleboardů podle trupu

Trup neboli tělo paddleboardu hraje hlavní roli při určování výkonu desky ve vodě. Většina SUP má buď hoblovací trup nebo výtlakový trup. Existuje však také několik paddleboardů s hybridním designem, které kombinují nejlepší atributy každého typu.

Hoblovací trup

Hoblovací trup je plochý a široký, podobný surfovacímu prknu. Je navržen tak, aby byl velmi obratný. Desky s hoblovacím trupem jsou dobrou volbou pro rekreační pádlování, surfování, SUP jógu a divokou vodu. Jsou vhodnější pro začátečníky.

Výtlakový trup

SUP s výtlakovým trupem mají špičatou přední část podobně jako kajak nebo kánoe. Trup prořezává vodu a tlačí vodu kolem špice do stran, aby se zlepšil výkon a vytvořila se tak rychlá a hladká jízda. Efektivnost výtlaku trupu vyžaduje menší úsilí než hoblování trupu na pádlo, což vám umožňuje přejezd na větší vzdálenosti při vyšších rychlostech.

Paddleboard s výtlakovým trupem se může hodit na fitness pádlování, závody nebo obyčejné rekreační pádlování.

Porovnání modelů paddleboardů

Teď, když už víte, na jaké parametry je potřeba se při výběru dívat, připravili jsme pro vás srovnání nejprodávanějších modelů paddleboardů na naší stránce i s jejich bližší specifikací.

Paddleboard Aqua Marina Vapor

Jedná se o kvalitní all-round paddleboard, který je určený jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé vodáky. Můžete jej využít na jezero i na moře. Paddleboard se vyznačuje velkým objemem, takže potěší ty, kteří hledají snadnou jízdu a potřebují s sebou vzít těžší náklad, případně jej chtějí používat dva nebo tři.

Komfortní drážka z EVA pěny poskytuje extra přilnavost pro bezpečnou jízdu. Výrobní technologie Drop Stitch Light zajišťuje lehkost a zároveň mimořádnou tuhost paddleboardu.

Vlastnosti:

  • Nosnost: 140 kg
  • Objem: 310 l
  • Maximální tlak vzduchu: 15 psi
  • Nastavitelné bungee lano pro pohodlné umístění nákladu na palubě
  • Kovová očka D-ring pro snadné přichycení kajakové sedačky
  • Odolná neoprenová rukojeť
  • Pogumovaný ventil
  • Přenosné balení

Tip:

Nedoporučuje se pro velmi lehké jezdce, protože s velkým rozdílem mezi váhou a nosností se stává paddleboard hůře ovladatelným. Např. jezdec o 70 kg by měl volit paddleboard s nižší nosností, aby pro něj byla manipulace s paddleboardem pohodlná.

niebieski paddleboard aquamarina vapor

Aqua Marina Vapor

Nafukovací paddleboard Hydro Force Oceana

Dalším modelem je stylový, nafukovací paddleboard pro začínající i zkušené jezdce. Primárně je zaměřen na pohodlnou jízdu ve stojatých i tekoucích vodách. Díky své šířce a délce nabízí perfektní stabilitu. Lze jej použít i jako kajak díky odnímatelné sedačce a opěrce nohou.

Paddleboard i se vším příslušenstvím jednoduše zabalíte do transportního batohu.

Vlastnosti:

  • Nosnost: 120 kg
  • Objem: 265 l
  • Maximální tlak vzduchu: 15 psi
  • D-ring na ocase pro uchycení bezpečnostního popruhu
  • Nastavitelné bungee lano pro pohodlné umístění nákladu na palubě
  • Drážka z Eva pěny poskytuje lepší přilnavost a pohodlí
  • Odolná rukojeť
  • Technologie: dvouvrstvý DROP-STITCH (vnitřní nylonová vlákna) pro pevnou a zároveň lehkou konstrukci
  • Vysokotlaký ventil pro jednodušší nafouknutí

paddleboard hydroforce oceana

Hydro Force Oceana Combo

Nafukovací paddleboard F2 STRATO 11.5 COMBO

Posledním modelem, který vám představíme, je rodinný, multifunkční paddleboard F2 Strato Combo, který v sobě spojuje paddleboard a kajak. Je dodáván s kajakovou sedačkou a skládacím 4-dílným hliníkovým pádlem. Na hladině je neuvěřitelně stabilní, takže je možné jej použít ve stoje i vsedě. Jednoduše se přenáší díky odolným rukojetím.

V balení naleznete také doplňky, které budete potřebovat, a to: pumpu pro pohodlné nafouknutí, odnímatelnou středovou ploutev, opravnou sadu a samozřejmě tašku, do které se celé toto vybavení bez problémů vejde.

Vlastnosti:

  • Nosnost: 145 kg
  • Objem: 330 l
  • Maximální tlak vzduchu: 15 psi
  • Kovové očko D-ring na ocase pro uchycení bezpečnostního popruhu
  • Kovová očka D-ring pro snadné přichycení kajakové sedačky
  • Nastavitelné bungee lano pro pohodlné umístění nákladu na palubě
  • Protiskluzová drážka EVA poskytuje lepší přilnavost a pohodlí
  • Odolná rukojeť
  • Výborná stabilita
  • Vysokotlaký ventil pro jednodušší nafouknutí
  • Bez problémů odveze i dva dospělé, dítě nebo psa

f2 paddleboard

F2 STRATO COMBO

Vyberte si paddleboard a bavte sa naplno

Na Outdoorlive.cz nabízíme jen ty nejkvalitnější značky paddleboardů v tomto odvětví. Ať si u nás vyberete kteroukoli značku, garantujeme vám, že budete velmi spokojeni a zažijete příjemné chvíle s nejbližšími na vodě. Nečekejte a vyberte si paddleboard nebo jiné outdoorové vybavení pro vaše letní dobrodružství ještě dnes.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.