NOVINKY OD MAMMUT JSOU TADY

Oblečení, obuv a doplňky již od -20%

Běžecké potřeby: Jaké vybavení potřebujete pro trailový běh?

Běžecké potřeby: Jaké vybavení potřebujete pro trailový běh?
Přemýšlíte nad trailovým během? Zlepšete si zážitek z tohoto sportu se správným běžeckým vybavením. Prohlédněte si průvodce, ve kterém naleznete užitečné tipy.

Co je trailový běh?

Trail running, jak již anglický název naznačuje, je běh v terénu, přes pole a zemědělskou půdu, v horách, nebo běh podél pláže. Kdykoli běžíte po nezpevněném povrchu, jde o trailový běh.

Typickými běžeckými povrchy jsou lesní a polní cesty, tráva a louky, single traily, zpevněné cesty, kamenné a suťové cesty, místy i písek.

Hlavním cílem a motivací trailového běhu je zážitek z přírody. Narozdíl od maratonu, trailový běh není o nejlepších časech. Kvůli stoupání a klesání běh vždy podléhá výkyvům a málokdy je tempo během celého běhu stejné. Rychlost proto není prioritou, jde spíše o překonávání sebe sama a zážitek z běhání v přírodě.

Jaké jsou výhody trailového běhu?

Trailový běh přináší výhody pro tělo i mysl. Zatímco různorodý terén bude výzvou pro vaši fyzickou zdatnost, budete zároveň v obklopení uklidňující přírody.

Při pohledu na trailový běh z fyzického hlediska jsou měkké povrchy většiny trailů lepší pro vaše klouby, neboť absorbují část nárazů. Budete-li se držet mírného tempa běhu, můžete také minimalizovat nebo se dokonce vyhnout některým běžným zraněním souvisejícím s během. Díky stoupáním, klesáním, odbočkám a vysoké nadmořské výšce bude běh na chodnících vyžadovat, aby vaše tělo pracovalo všestrannějším způsobem.

Jaké běžecké doplňky budete potřebovat na trailový běh?

Tenisky na běh

V první řadě budete potřebovat kvalitní boty na běh. Trailové běžecké boty jsou nejdůležitější součástí vašeho vybavení. Trailové boty na běhání musí splňovat několik náročných požadavků. Musí být velmi robustní (aby odolávaly výkyvům počasí), musí poskytovat pohodlí na několikahodinový běh, a neměly by moc vážit.

Proto jsou boty na trailový běh navrženy poněkud jinak než běžné běžecké boty. Drsný terén vyžaduje od bot především odolnost a robustnost. Jejich podrážka je často o něco tužší. Většina bot je navíc dodávána s gumovou krytkou v oblasti prstů, která nabízí dodatečnou ochranu. Vrchní materiál je výrazně robustnější než u tradičních běžeckých bot, aby vás ochránil před trny a porostem.

Náš tip: Trailová obuv Salomon

Trailová běžecká obuv Salomon Speedcross nabízí pohodlí i zaručenou kvalitu. Disponuje rychlým šněrováním Quicklace™ pomocí jednoho utažení v kombinaci se systémem SensiFit™, který krásně obepne celé chodilo a zajistí maximální pohodlí. Antibakteriální vložka Ortholite je perfektně prodyšná a anatomicky se přizpůsobuje chodidlu. Je podpořena mezipodešví s technologií Lightweight Muscle, a to kombinací těch nejlepších tlumících materiálů – předtvarované a vstřikované EVA pěny, což zajišťuje excelentní odpružení i anatomickou podporu. Podrážka Contagrip® má skvělý grip na každém povrchu.

męskie buty do biegania

Salomon běžecké tenisky Speedcross 5

Běžecké oblečení

Existují dvě základní pravidla týkající se oblečení vhodného pro trailový běh:

  1. Vyhněte se bavlně

Bavlna obecně není vhodná jako sportovní oblečení, protože saje pot, který nedokáže rychle rozptýlit. Díky tomu vám rychleji začne být zima. Vlhkost může navíc vést k nepříjemnému odírání pokožky. To je samozřejmě něco, čemu se chcete na trailových bězích trvajících několik hodin vyhnout.

  1. Vezměte si dostatek oblečení, abyste mohli reagovat na změny počasí.

Při delších výletech po horách platí pravidlo, že byste nikdy neměli vycházet jen v tričku a šortkách. Zejména v podzimním období bývá počasí nepředvídatelné a může vás nepříjemně překvapit. Nepředvídaný déšť nebo výkyvy teplot, zejména pokud běžíte přes lesy, jsou v chladnějších obdobích běžným jevem. Na cesty si tedy vezměte běžeckou bundu do deště, mikinu na běh nebo minimálně běžecké triko s dlouhým rukávem.

Dámská nepromokavá bunda Dynafit Alpine GTX Jacket

Náš tip: Kompresní ponožky na běh

Ponožky Dynafit No Pain No Gain nejen dokonale regulují teplotu chodidla, ale také efektivně odvádějí vlhkost. Jsou ideální do bot s nízkým střihem. Pevná pletená konstrukce ponožek poskytuje dodatečnou podporu a účinně zabraňuje oděru. Zóny v oblasti špičky a paty zvyšují prodyšnost a vaše pokožka zůstane suchá i při intenzivních výstupech.

Běžecký batoh

Běžecké batohy jsou další nezbytnou součástí výbavy pro delší trailové běhy. V závislosti na délce cesty doporučujeme batoh o objemu 2 až 15 litrů.
Zvolit si můžete i běžeckou vestu, která také slouží jako batoh. Je menší než turistický batoh, ale stále má prostor pro nezbytné věci, jako jsou tyčinky, voda nebo náhradní oblečení. Většina těchto batohů disponuje také přihrádkou na zip, do které bezpečně uložíte klíče, mobil nebo peníze.

Náš tip: Běžecký batoh Dynafit Ultra Pro 15

Chystáte-li se na dlouhý trailový běh, skvělou volbou bude běžecký batoh Dynafit Ultra Pro 15. Velkým plusem je jedinečný přední plášť, který vás ochrání při náhlé změně počasí. Ramenní popruhy jsou anatomicky tvarovány, aby se co nejlépe přizpůsobovaly. Kolem hrudi lze batoh utáhnout pomocí elastické gumy. Tento systém je mnohem rychlejší než klasický přezkový, a tudíž Vás nebude zdržovat, až si budete chtít z batohu cokoliv vytáhnout.

Batoh má spoustu vnějších kapes, do kterých si můžete uložit láhve, energetické tyčinky nebo telefon. Pokud je den velmi horký, můžete si do batohu bez problému přibalit také hydratační vak.

plecak do biegania

Běžecký batoh Dynafit Ultra Pro 15

Sportovní láhev

Dostatek hydratace je životně důležitý pro zdravý trailový běh. Dostatečný pitný režim před, během a po skončení také napomáhá rychlé regeneraci vašeho těla.
Nezapomínejte proto na sportovní láhev nebo hydratační vak, který si s sebou přibalíte do batohu.

Běžecké brýle

Při trailovém běhu myslete také na ochranu očí. Počas běhu ve slunečném počasí oceníte běžecké sluneční brýle, které dobře absorbují sluneční světlo i ve vyšších nadmořských výškách. Při výběru brýlí se inspirujte naším předchozím článkem, ve kterém jsme radili, jak vybrat vhodné sportovní brýle.

Náš tip: Sportovní sluneční brýle Dynafit Ultra Evo Sunglasses

Brýle Dynafit Ultra Evo váží pouhých 31 gramů, takže je na tváři ani neucítíte. Nabízejí jen to nejlepší: Spolehlivou ochranu před slunečními paprsky, nízkou váhu a jasný výhled. Disponují skly od italské značky Divel a jsou opatřeny technologií Evo, která zvyšuje kontrast a zlepšuje podání barev, takže budete mít plné a jasné vidění za každé situace.

Sportovní sluneční brýle Dynafit Ultra Evo Sunglasses

Běžecká čelovka

Zejména v období, kdy jsou dny kratší a tma přichází rychleji, budete na trailový běh potřebovat i čelovku. Běh s čelovkou vám umožní lépe vidět trasu po které běžíte, čímž zabráníte možnému zranění a ztracení se, zvláště pokud běžíte po ne zcela známé trase. Běh s čelovkou, mimo jiné, vnese do běhu zábavu a dobrodružství :)

Náš tip: Čelovka Petzl Tikkina Hybrid

Lehká a kompaktní čelovka Petzl Tikkina je vhodná pro široké spektrum outdoorových aktivit.
Tato hybridní čelovka má 3 režimy svícení, od čehož se odvíjí i dosah světla a výdrž baterie. Při nejsilnějším režimu čelovka svítí silou 250 lumenů a vydrží přibližně 2 hodiny. Naopak při nejslabším úsporném režimu má dosah cca. 10 metrů a vydrží velmi slušných 120 hodin.

led czołówka do biegania

Zdroj: Dreamstime.com

Sportovní běžecké hodinky

Smart hodinky zajistí, že se při běhání v lese nebo na polní cestě neztratíte, budete vědět, jaké počasí vás potká a budete mít přehled o vašich zdravotních metrikách.

Náš tip: Běžecké GPS hodinky Garmin Forerunner 245 Music

Pokud to s během myslíte vážně a navíc při něm rádi posloucháte hudbu, tak Garmin Forerunner 245 nabízí vše co potřebujete. Hodinky nabízí základní až pokročilý trénink s podporou vlastních tréninků a adaptivních tréninkových plánů. Forerunner 245 je vylepšený o pokročilé běžecké metriky a funkce, které jste dříve našli jen u modelů vyšších řad.

Standardně vybavený plně-integrovaným optickým snímačem na zadní straně hodinek s možností rozšíření o volitelný externí pulsometr (hrudní pás) a další ANT+ snímače pro běh.

Jste připraveni na nová trailová dobrodružství?

Díky tomuto základnímu vybavení pro trailový běh byste si měli trailová dobrodružství, která na vás čekají vychutnat naplno.
Vybavte se na trailový běh s Outdoorlive a užijte si všechny benefity, které tento sport přináší.

Tagy:
Autor článku
avatar

K. Mazurikova

Outdoorová nadšenkyně, která má ráda sport už od svých dětských let. Nejraději má běhání, ale s oblibou se vydává i na vrcholky hor.


Další články na blogu

newsletter-background

Outdoorlive je online

Sledujte nás

Sledujte nás a dozvíte se vše důležité ze světa nejlepších outdoorových značek.